Narodni tribunal protiv imperialističkih ratova i NATO-a osnovan u Madridu

tumblr_mwimblAoy31sul5q0o1_500Španija će postati domaći prvog Narodnog tribunala protiv NATO-a i imperijalističkih ratova, saopštio je Ernandez, glasnogovornik ove novoosnovane organizacije. Cilj Tribunala je izveštavanje, osuda i krivično gonjenje svih koji promovišu rat. Ernandez ističe da su osim pravnih osuda bitne i političke i društvene. Tribunal će debatovati o medijskom ratu, izbegličkoj drami, NATO-u i ratovima niskog intenziteta.

Pokretači ideje su Džejms Petras, profesor Univerziteta države Njujork, Mišel Kolon istraživački novinar1 i Alfonso Sastre, španski dramaturg i aktivista.  Oni objašnjavaju da neznanje ne može da bude izgovor za pasivnost pred 31 oružanim sukobom, koliko ih ima danas u svetu.

Na prvoj sesiji Tribunala osuđuju se manevri NATO-a koji se održavaju ovih dana u Gibraltaru.

Zločini vezani za ratove su najčešće nekažnjeni–ne kažnjavaju se ni odgovorni za njihovo pokretanje, izvršavanje i upravljanje.

Od Drugog svetskog rata, život je izgubilo 16 miliona ljudi u oružanim sukobima pri čemu civili čine 90% žrtava, 75% od njih su žene i deca, a 2014. je zabeleženo ukupno 51,3 miliona raseljenih lica. Odgovorni za ovo stanje su Zapadne zemlje i njihovi koalicioni partneri, te ujedno čine najveću opasnost po mir.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

 1. Naš portal je imao priliku da objavi njegov tekst o stanju Jugoslavije nakon dolaska na vlast Đinđićeve klike: „Dve godine kasnije: Gde je Jugoslavija?” 

Source: http://mundo.sputniknews.com/espana/20151106/1053372530/activistas-espana-otan.html

2 Responses to Narodni tribunal protiv imperialističkih ratova i NATO-a osnovan u Madridu

 1. Abraka Dabra 07/11/2015 at 2:25 pm

  znači li to da se može podneti tužba protiv NATO-a zbog kršenja zakona o običajima rata i “Ženevske konvencije”. Konkretno u našem slučaju bombardovanja i posledicama istog?

  Reply
  • Krčmar 07/11/2015 at 2:49 pm

   Radi se o građanskoj organizaciji, a ne priznatom tribunalu u pravnom smislu. Iako je jedna od ideja da se pokreću pravni postupci, tužbe i sl., to sve zavisi od toga da li to omogućavaju zakoni Španije. Dakle, nije u pitanju tribunal poput onog u Hagu ili Briselu, tako da u ovom slučaju tužba vezana za bombardovanje SRJ ne bi imala smisla. Sa druge strane, s obzirom da je jedan od pokretača tribunala Mišel Kolon, novinar koji je proveo dosta vremena u Beogradu za vreme bombardovanja te napisao par knjiga o ratu u Jugoslaviji, rekao bih da su oni kao organizacija veoma dobro upoznati sa zločinima NATO-a na našim prostorima. Svakako je dobra prilika da se ostvari nekakva saradnja ako je to moguće. Ako ništa drugo, onda bi makar podizanje svesti stanovništva zemalja članica NATO-a moglo stvoriti situaciju u kojoj bi se omogućilo krivično gonjenje odgovornih.

   Reply

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.