Evropska demokratija: 18 meseci zatvora za poruku na Tviteru

CARRERO1 Muerte_de_Carrero_Blanco_5

Vrhovni sud Španije je osudio jednog korisnika Tvitera na 18 meseci zatvora zbog objavljivanja fotografije oružane akcije protiv frankističkog admirala Luisa Karera Blanka, koja se sprovela 20. decembra 1973. godine u Madridu. Fotografija je bila praćena komentarom koji parafrazira protagonistu crtanog filma Priča o igračkama: „Do beskraja i dalje”.1

Treća sekcija krivičnog suda kojoj je predsedavao sudija Alfonso Gevara, odredio je kaznu okrivljenom Benjatu Lasi Fernandezu nakon što je ovaj priznao delo koji se u Španiji karakteriše kao uzdizanje terorizma i ponižavanje žrtava, te je odbrana postigla dogovor sa tužiocem Karlosom Bautistom.

Isti tribunal ga je osudio na sedam godina i šest meseci zabrane rada u državnom sektoru i institucijama, ali je dogovoreno da se ne stavi pod prismotru na priod od dve godine kako je tražilo Ministarstvo, niti da mu se ukinu nalozi na Fejsbuku i Tviteru.

U komentarima koje je ostavljao između 2013. i 2014. godine, ovaj mladić je izrazio zahvalnost ETA-i za oružanu borbu i predlagao stvaranje „nove avangardne organizacije za nastavak borbe”. „Karero Blanko je imao visoke ambicijei nadmašio je svoja očekivanja”, izjavio je jednom prilikom.

Osim toga, okačio je više slika Hose Migela Benjarana zvanog Argala, Hose Antonija Uritukoečea zvanog Hosu Teletina, Hose Ignacija Abitua zvanog Marken, Pedra Ignacija Pereza zvanog Vilson, Havijera Marije Laretegija zvanog Ačulo, Huana Bautiste Eizagirea zvanog Zigor–autore atentata na admirala za koje je rekao: „Živeli!”.

Osuđeni je takođe objavio jednu fotografiju 5. novembra 2013. godine trojice militanata ETA-e sa kapuljačama i oružjem koji su čitali saopštenje za štampu sa slikom Arana belce (crng sokola), logotipa EKIN-a, političke organizacije ETA-e. Povrh svega, hvalio je Heri Batasunu i okačio sliku bivšeg generala Nacionalne garde Enrikea Rodrigeza Galinda kojeg je ETA osudila na smrt uz komentar: „Između obrva”.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. Luis Karero Blanko ubijen velikom količinom dinamita koji je postavljen ispod ceste kojom je prolazio njegov automobil. Eksplozija je bila toliko jaka da je njegov auto odleteo na krov obližnje zgrade. 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.