Narodni tribunal protiv imperialističkih ratova i NATO-a osnovan u Madridu

tumblr_mwimblAoy31sul5q0o1_500Španija će postati domaći prvog Narodnog tribunala protiv NATO-a i imperijalističkih ratova, saopštio je Ernandez, glasnogovornik ove novoosnovane organizacije. Cilj Tribunala je izveštavanje, osuda i krivično gonjenje svih koji promovišu rat. Ernandez ističe da su osim pravnih osuda bitne i političke i društvene. Tribunal će debatovati o medijskom ratu, izbegličkoj drami, NATO-u i ratovima niskog intenziteta.

Pokretači ideje su Džejms Petras, profesor Univerziteta države Njujork, Mišel Kolon istraživački novinar1 i Alfonso Sastre, španski dramaturg i aktivista.  Oni objašnjavaju da neznanje ne može da bude izgovor za pasivnost pred 31 oružanim sukobom, koliko ih ima danas u svetu.

Na prvoj sesiji Tribunala osuđuju se manevri NATO-a koji se održavaju ovih dana u Gibraltaru.

Zločini vezani za ratove su najčešće nekažnjeni–ne kažnjavaju se ni odgovorni za njihovo pokretanje, izvršavanje i upravljanje.

Od Drugog svetskog rata, život je izgubilo 16 miliona ljudi u oružanim sukobima pri čemu civili čine 90% žrtava, 75% od njih su žene i deca, a 2014. je zabeleženo ukupno 51,3 miliona raseljenih lica. Odgovorni za ovo stanje su Zapadne zemlje i njihovi koalicioni partneri, te ujedno čine najveću opasnost po mir.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. Naš portal je imao priliku da objavi njegov tekst o stanju Jugoslavije nakon dolaska na vlast Đinđićeve klike: „Dve godine kasnije: Gde je Jugoslavija?” 

Source: http://mundo.sputniknews.com/espana/20151106/1053372530/activistas-espana-otan.html

2 Responses to Narodni tribunal protiv imperialističkih ratova i NATO-a osnovan u Madridu

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.