Haški tribunal posthumno oslobodio Slobodana Miloševića optužbe!

Foto: AFP

Haški Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY), utvrdio je da pokojni srpski predsednik Slobodan Milošević nije odgovoran za ratne zločine počinjene tokom rata u Bosni 1992-95.1

Neverovatno, ali tek tokom presude za ratne zločine bivšem predsedniku bosanskih Srba, Radovanu Karadžiću, Pretresno veće je saopštilo da je jednoglasno zaključilo da Slobodan Milošević nije bio deo “udruženog zločinačkog poduhvata” za koji ga je tužilaštvo teretilo.

U presudi Karadžiću od 24. marta navodi se da “Veće smatra da nije bilo dovoljno dokaza da se Slobodan Milošević složio sa planom “trajnog uklanjanja bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata sa teritorija bosanskih Srba”.

Sudsko veće je zaključilo da su se “odnosi između Miloševića i optuženog pogoršali od 1992. godine, a do 1994. godine, dvojica lidera više nisu delili isto mišljenje o akcijama koje treba preduzeti.

Veće takođe smatra da je od marta 1992. godine, nesklad između optuženog i Miloševića na sastancima sa međunarodnim predstavnicima, bio očigledan, a Milosevic i ostali srpski lideri su otvoreno kritikovali lidere bosanskih Srba da čine “zločine protiv čovečnosti” i “etničko čišćenje”, i da ratuju za svoj džep.

Nije bilo zvaničnog saopštenja ili konferencije za štampu povodom oslobađajuće presude Miloševiću, i da istraživački novinar Andi Vilkokson nije obelodanio svetu ovu informaciju, očigledno da nijedan svetski medij ne bi našao za shodno da nas o tome obavesti.2

To je, u neku ruku, i logično, s obzirom da su zapadni mediji odigrali značajnu ulogu u demonizaciji bivšeg srspkog predsednika, nazivajući ga “Jugoslovenski koljač”, i prejudicirajući njegovu krivicu za ratne zločine.

Međutim, Milošević je takođe terećen i za zločine u Hrvatskoj i Kosovu, a konačna presuda po tim tačkama nije nam poznata.

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

 1.  https://www.rt.com/op-edge/354362-slobodan-milosevic-exonerated-us-nato/  

 2.  http://www.counterpunch.org/2016/08/01/the-exoneration-of-milosevic-the-ictys-surprise-ruling/  

12 Responses to Haški tribunal posthumno oslobodio Slobodana Miloševića optužbe!

 1. Mladen 04/08/2016 at 7:57 pm

  “Samo mrtav indijanac je dobar(nevin) indijanac.”

  Reply
  • kodu 09/08/2016 at 2:23 am

   Dali ti Mladene uopšte znaš šta si napisao ako znaš objasni malo, objasni šta si mislio sa tim, mislim da se tu pravno gledano “sudaraju” dve činjenice.

   Reply
 2. Goran 04/08/2016 at 8:41 pm

  Блебеташ без везе!!! У овом случају смо ми испали индијанци!

  Reply
 3. Слободан 05/08/2016 at 12:02 am

  Био би радоснији кад би ,вероватно и у будућности,читао ваше чланке писане ћириличним писмом.Пробајте није тешко

  Reply
  • Krčmar 15/08/2016 at 1:53 pm

   Поштовани Слободане. Ћирилица нам није страна и врло радо бисмо увели могућност да нам текстови буду на оба писма и да оставимо читатељима на вољу избор најприкладнијег за њихов укус. Проблем је што техничких могућности за то за сада немамо, тачније, чак и да пишемо текстове ћириличним писмом остатак портала би био на латиници, а то одаје веома негативан естетски утисак. У сваком случају, хвала вам за савет, а ми ћемо наставити са траженјем неког алтернативног решења које би омогућило објављивање садржаја и на ћирилици.

   Reply
 4. rade 06/08/2016 at 8:00 pm

  a krivica prema srbiji

  Reply
 5. rale 06/08/2016 at 9:13 pm

  Koja je ovo smejurija i sprdnja bila sa zemljama Jugoslavije.
  Bacili su kosku:”Evoooo narode pa se svadjajte jos jedan vek, a mi(zapadnjaci)cemo vas miriti”.
  Tako i treba svim narodima koji govore isti jezik a ne shvataju kome ovaj prostor treba i za sta mu treba. Jadni oni koji su platili ceh nepotrebnim svadjama.

  Reply
 6. simke 07/08/2016 at 12:21 am

  I sta sada? Kao da niceg nije nije ni bilo…
  Ko mi je sjebao mladost, a sad vec i starost?
  Ako nista drugo, istorija ce pamtiti ovaj sud kao sprdnju!

  Reply
 7. kodu 09/08/2016 at 2:29 am

  Što se tiče haškog tribunala, sudija i tužioca to je jako dobro i ne samo jednom objasnio Gospodin Vojislav ŠEŠELJ koji je nevin odrobijao desetleće, Taj sud je osnovan da sudi samo Srbima i to treba da bude jasno i najvećem debilu.

  Reply
 8. Aleksandar Mihailovic 09/08/2016 at 12:43 pm

  Nadam se da će se sada podići Nataša, Vuk, Jelena, Čeda, Sonja, … i svi DOS-ovci i zatražiti pravdu za Srbiju i ubijenog a nevinog Predsednika, a vinovnici isporuke bez dostavnice osuditi za teški zločin. Očekujem povlačenje svih priznanja “K” i izvinjenja Srbiji kao i nadoknadu svih pričinjenih joj šteta. Ako nije odgovoran za zločine u BiH nije Milošević kriv ni za odbranu države od terorista, naprotiv, trebalo je da zatraži pomoć Rusije i da problem čira u srcu Srbije reši za sva vremena.

  Reply
 9. Sloba 10/08/2016 at 11:28 pm

  Слободан Милошевић је Српски херој.

  Reply
 10. Mladen 11/08/2016 at 9:24 pm

  Haški tribunal je dokaz kontinuiteta genocida svih imperija nad malim narodima. Koji su malobrojni jer toliko vole slobodu da su za nju spremni da ginu. Stavljajući u navodnike mislio sam da pokažem moje neslaganje sa takvim stavom. Fascinirala me je sličnost tretmana indijanskog poglavice(Bik Koji Sedi) koji je uspio da pobjedi imperiju u usponu sa našim pokojnim predsednikom.Obojica su pred smrt ponižavani ,prvi u cirkusu, drugi u “tribunalu”,za primjer drugima .A posthumno ih proglašavali nevinim. Pokušavajući da izbjegnem opširnost, upao sam u zamku dvosmislenosti. Izvinite. Mislim da smo sa američkim starosediocima(indijancima) braća po sudbini. Evropljani su huškali plemena da se međusobno istrebljuju,pa su taj model primjenili i na Balkanu. Mislim da je Slobodan Milošević pozitivna istorijska ličnost,zato je i tragično završio. Prateći njega(kao i Radovana Karadžića) bili smo istorijski,slobodan narod(koji se prvi borio protiv neonacističke Tuđmanove vlasti(finansirane i podržane NATO imperijom) ,a sada smo obični vazali, kmetovi.Entitet koji samo sanja o slobodi i samostalnosti.

  Reply

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.