Rast ruske ekonomije iznad svih očekivanja, trgovina sa Kinom u ogromnoj ekspanziji

Bilbord posvećen poginulim ruskim vojnicima, Moskva Izvor: AFP

 

Nakon četiri kvartala u kojima je ruska ekonomija  zabeležila pad drugi kvartal 2023. godine doneo je rast  od neverovatnih 4.9% i veliki rast u trgovini sa NR Kinom.1

Glavni problemi sa kojima se ruska ekonomija suočava su sankcije koje su ruskoj privredi uvele zapadne zemlje predvođene SAD i nedostatak radne snage zbog mobilizacije i velike emigracije nelojalnog stanovništva, prvenstveno srednjeklasnih liberala iz velikih gradova.

Zapadni analitičari su krah ruske privrede najavljivali u prvih 12 do 18 meseci od uvođenja najrigoroznijih sankcija u ljudskoj istoriji ali se njihova prognoza nije obistinila prvenstveno zbog odbijanja zemalja globalnog juga da se pridruže sankcijama.

Ključni partneri Rusije su Kina, Indija i UAE (sve zemlje su članice BRICS-a) one Rusiji omogućavaju nesmetno funkcionisanje na globalnom tržištu. UAE je centar u kome se umesto u Londona trguje ruskim sirovinama. Indija je jedan od najvećih kupaca ruskih energenata dok sve njih u ekonomskoj saradji nadmašuje Kina.

Kina je od nedavno najveći svetski izvoznik automobila (prestigla je Japan) a to je dobrim delom postigla zahvaljujući iznenadnom otvaranju jednog ogromnog tržišta: Ruske Federacije.

Samo u prvih šest meseci ove godine Kina je u Rusiju izvezla 341 000 motornih vozila tako da je ukupno 11,7% kineskog izvoza automobila otišlo u Rusiju.

Od 10 najprodavanijih automobila u Rusiji 6 su modeli kineskih proizvođača.

Kineski automobili spremni za izvoz u Rusiju, Šangaj izvor: ZUMA PRESS

  1. Automobili su samo jedna od kockica u šarenom mozaiku rusko-kineske trgovine. Rusija za sada osim ogromne količine preko portebnih sirovina i nešto vojne tehnologije nema šta da ponudi Kini dok Kinezi sa druge strane u Rusiju izvoze širok spektar proizvoda.

Kineski udeo Ruskog uvoza je između 45% i 50% a obim ukupne trgovine u prvih sedam meseci ove godine je 134 milijardi dolara.2

Dok kineski izvoz u zapadne zemlje opada trgovina sa Rusijom je u odnosu na prrethodnu godinu skočila za 73%, danas Kina po prvi put više izvozi u zemlje u razvoju nego u razvijene zemlje političkog zapada.

Kina Rusiju snabdeva svim ključnim komponentama koje su joj potrebne za sprovođenje vojnih operacija. Od mikročipova za proizvodnju dronova do bagera za kopanje rovova. Sve ovo ukazuje na to da se najveća noćna mora zapadnih političara ostvarila, Kina i Rusija su postali geostrateški partneri i saveznici.

 

 

Liked it? Take a second to support Miroslav Bašurić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.bloomberg.com/news/articles/2023-08-11/russia-s-war-economy-is-on-course-to-recover-from-sanctions-hit?srnd=premium-europe 

  2. https://www.wsj.com/world/china/booming-china-russia-trade-sends-trench-digging-machines-to-ukraines-front-lines-85f5b5ff?mod=hp_lead_pos6 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.