Rusija otpisuje dugove afričkim državama i šalje besplatno žito

Rusija otpisuje dugove afričkim državama i šalje besplatno žito

Foto: ItsMutai/Twitter

 

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u ponedeljak da je Rusija otpisala dugove afričkim državama u vrednosti većoj od 20 milijardi dolara.

Putinova izvaja usledila je u toku Međunarodne parlamentarne konferencije “Rusija – Afrika u multipolarnom svetu”, na kojoj je ruski predsednik rekao da je obim međusobne trgovine “do kraja prošle godine dostigao skoro 18 milijardi dolara”.

S tim u vezi, predsednik je dodao da će obim trgovine između Rusije i afričkih zemalja imati koristi u smislu “snažnijeg prelaska na nacionalne valute u finansijskim obračunima i uspostavljanja novih transportnih i logističkih lanaca”.

Putin je tom prilikom rekao da će Rusija, u slučaju da se ne produži ugovor o crnomorskom žitu, besplatno snabdevati žitaricama afričke nacije kojima je to neophodno. 

„U narednim mesecima ćemo moći da obezbedimo besplatne isporuke od 25.000 do 50.000 tona žitarica“, rekao je Putin u govoru koji je prenela ruska televizija.

Kako je naveo, žitarice će biti isporučene u Burkinu Faso, Zimbabve, Mali, Somaliju, Centralnoafričku Republiku i Eritreju.1

“Uvereni smo da će Afrika postati jedan od lidera novog multipolarnog svetskog poretka u nastajanju”, izjavio je Putin i dodao da uloga afričkog kontinenta u međunarodnim aferama konsantno raste.

Rusija i afričke zemlje, zajedno sa mnogim državama Azije, Bliskog istoka i Latinske Amerike, “brane tradicionalne moralne norme i društvene principe naših naroda i protive se neokolonijalnoj ideologiji nametnute iz inostranstva”, ukazujući na globalni stav većine protiv imperijalističke ideologije.

Putin je izrazio opredeljenost Rusije da u kooperaciji sa Afrikom “ojača fer i ravnopravnost međudržavnih odnosa i poboljšanju mehanizama obostrano korisne ekonomske saradnje”.

Podsećamo, četrdeset afričkih zemalja prisustvovalo je na dvodnevnom samitu u Sankt Peterburgu pod nazivom “Rusija – Afrika u multipolarnom svetu”.2


  1. https://www.danas.rs/svet/putin-otvorio-samit-rusija-afrika-besplatne-zitarice-u-narednim-mesecima-za-sest-africkih-zemalja/  

  2. https://www.telesurenglish.net/news/Russia-Writes-Off-20-Billion-In-Debt-To-African-Countries-20230320-0015.html  

Leave a Reply

Your email address will not be published.