EFF: Deset godina nesalomive borbe!

Ovih dana se navršava 10 godina postojanja južnoafričke komunističke partije EFF (Economic Freedom Fighters). U tu čast, organizovana je proslava pod imenom „festival najsiromašnijih među siromašnima“ (festival of the poorest of the poor).

„Crvene Beretke“ kako ih još zovu, uzdrmale su političku scenu Južne Afrike od svog nastanka 2013. godine. Svojim izrazito čvrstim, antiimperijalističkim stavovima, privukli su nove članove veoma brzo. 

EFF su svoju prvu godinu postojanja obeležili u Tokoza parku u Sovetu, gde su pristalice partije mogle da isprate pozorišnu predstavu zvanu „he Coming Revolution“ (on dolazi, revolucija), aludirajući na Malemino napuštanje ANC-a i formaciju EFF-a.

„Srećan 10. rođendan pokretu 26. Jul! Danas nam (EFF) je rođendan, i obeležićemo ga u Marikani kroz tradicionalnu proslavu. Zaklali smo 10 krava i napravili tradicionalno pivo (Umgobothi) u praksi prinošenja žrtve. Nama iz EFF, Marikana nije samo mesto nastanka, to je večni dom okarakterisan svojom simbolikom i aspiracijama. Naši ljudi su definisani od strane svakodnevne borbe, koji žive na ivici smrti, koji imaju ambicije da poseduju i kontrolišu svoju zemlju i minerale ispod zemlje.“ Tvitovao je Malema.1

Liked it? Take a second to support Miloš Popović on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.iol.co.za/the-star/news/the-eff-celebrates-10-years-of-unbroken-struggle-bab28430-7350-41e5-905f-d07d1b495709  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.