Slavoj Žižek: „Kastra treba zaboraviti što pre!” (VIDEO)

„Levičarski” filozof Slavoj Žižek dao je intervju ruskoj državnoj televiziji povodom smrti kubanskog lidera Fidela Kastra, u kojem je opet ispoljio svoj proimperijalistički stav kada su socijalističke zemlje u pitanju.

Kažemo „opet”, jer Žižek je već jednom odigrao reakcionarnu ulogu tokom kontrarevolucije u SFRJ, kada je kao član Odbora za odbranu ljudskih prava, a kasnije i kao kandidat Liberalno-demokratske stranke na predsedničkim izborima, direktno učestvovao u razbijanju Jugoslavije i rušenju socijalizma.

Na iznenađenje i samog novinara RT, Žižek je rekao:

„Nažalost, iako je Fidel Kastro bio fascinantna ličnost i tako dalje, mislim da bi, na nivou svojih ideja, svoje političke prakse… trebalo da bude zaboravljen u najkraćem mogućem roku. Zapitajte se iskreno, je li Kuba proizvela nešto novo u smislu novog modela društvene prakse u privredi, u kulturi, u političkoj demokratiji, i tako dalje i tako dalje? Kada sam pre više od deset godina posetio Kubu, ono zbog čega sam se najviše deprimirao nije bilo samo kršenje ljudskih prava i tako dalje, nego opšti utisak stagnacije. Na ulicama Havane sam primetio ruševine i kako mnogi objekti padaju i tako dalje.

Ako njihov ekonomski raspad dokazuje njihovu veličinu, to je veoma tužna situacija … u psihoanalizi, ovo pozivanje na odricanje zovemo „simbolična kastracija”. Dakle, u osnovi legitimacija režima je legitimacija… ili vernost kastraciji. Pa, nije ni čudo što se vođa zvao Fidel Kastro…”

Naravno, Žižek nije spomenuo ulogu imperijalizma i ekonomske blokade na tu „stagnaciju” koja mu bode oči, niti dostignuća kubanskog društva na polju medicinske nauke, socijalnu zaštitu, direktnu vojnu pomoć narodima pod napadom zapadnog imperijalizma i humanitarnu pomoć širom Trećeg sveta, jer to za liberalnog levičara i nisu neka dostignuća, koliko i „kultura”.

Najzad, kulturni imperijalizam danas je primarno oružje u krčenju puta neokolonijalnim projektima Zapada, čiji je Žižek, svakako, sastavni deo, a liberalna levica gradi svoja „kulturna” dostignuća upravo na temelju ekonomske eksploatacije dve trećine čovečanstva, čemu je Kuba, na čelu sa Fidelom Kastrom, svakako stajala na putu.

 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.