Ova olovka može da dijagnostikuje rak za 10 sekundi

Foto: Vivian Abagiu/Univ. of Texas at Austin

Kada se radi o lečenju raka, hirurzi žele da se otarase što je moguće više kanceroznog tkiva tokom uklanjanja tumora. Sada nova tehnologija – veličine olovke – pokušava da olakša ovaj proces razlikovanjem tumora od zdravog tkiva za samo 10 sekundi.

Operacijom bi tako mogao da se ukloni tumor brže, sigurnije i preciznije, ali i da se osigura da nema ostataka kanceroznog tkiva.

Testovi, objavljeni u naučnom časopisu Science Translational Medicine, sugerišu da je ova tehnologija tačna u 96% slučajeva.1

MasSpec Pen koristi jedinstveni metabolizam ćelija raka. Njihova potreba za rastom i širenjem znači da je njihova unutrašnja hemija veoma različita od zdravog tkiva.

Olovkom se dotakne deo na koji se sumnja da je kancerozan i tako se oslobađa kapljica vode. Hemikalije unutar živih ćelija prelaze u kapljicu, koja se potom usisava za analizu.

Olovka je uključena u maseni spektrometar – opremu koja može izmeriti masu hiljada hemikalija svake sekunde, i otkriti doktoru da li gleda u zdravo tkivo ili rak.

Trenutno postoje i drugi alati za hirurge za dijagnozu tkiva, ali mnogi koriste gasove ili rastvarače koji mogu biti štetni za ljudsko telo.2

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  http://stm.sciencemag.org/content/9/406/eaan3968  

  2.  http://time.com/4928010/diagnose-cancer-pen/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.