Mogu li voćne mušice biti uzgajane za otkrivanje raka?

1922704_10152196811519691_1971197293_nInsekti su projektovani da svetle u različitim obrascima kada identifikuju miris raznih vrsta raka.

Pčele imaju osećaj mirisa 100 puta osetljiviji od ljudskog nosa . Sa 170 receptora mirisa na raspolaganju , one su u stanju da prepoznaju prisustvo slabih metaboličkih gasova koje emituju ćelije raka tokom najranije faze bolesti.

Šačica naučnika istražuje načine da insekti mogu bolje prenositi ove informacije.

Istraživači sa Univerziteta u Gruziji , na primer , izmislili su ručni uređaj koji sadrži parazitske ose obučene da se kreće ka određenim mirisa . Oni zatim koriste kompjuterski softver koji analizira film o kretanjima osa da se odredi koji obrasci ukazuju na to da je miris pozitivno identifikovan . Kristina Soareš , britanski industrijski dizajner , razvila je aparat pod nazivom Bee’s , koji ispušta gasove sa biomarkerima bolesti, kao sto je npr dah pacijenta, i tako privlaci roj pcela u test komoru.

Ali metod za korišćenje insekta za dijagnozu tumora koji najviše obećava dolazi sa Univerziteta u Konstancu u Nemačkoj i Univerziteta La Sapienza u Italiji , gde su iz nedavnog eksperimenta sprovedenog od strane istraživača dokazali da voćne mušice mogu da se genetski modifikuju da svetle čim dolaze u kontakt sa ovim nestabilnim molekulima .

Voćna mušica poseduje manje od pola receptora mirisa kao pčela , ali njen mirisni sistem je očigledno još uvek dovoljno osetljivi da razlikuje kancerogene ćelije od zdravih. Štaviše , istraživači su otkrili da su neuroni receptora na antenama muve u stanju da razlikuje pet vrsta raka dojke.

Drosofile, odnosno Voćne mušice su dakle model organizma za istraživače koji žele da bolje razumeju kako naši organi rade . Njihova relativno jednostavna baza genoma može lako biti podešena da naučnici selektivno uključuju i isključuju određene gene i unesu mutirane ljudske gene . U prošlosti su bioinžinjeri stvorili mutant muve sa fluorescentnim digestivnim sistemima da proučavaju mehanizme konstipacije, odnosno zatvora i zadržavanja vode tokom trudnoće . One se takođe koriste za proučavanje napredovanja Alchajmerove bolesti .

Popularni laboratorijski insekti su jeftini za uzgajanje i poseduju kratki životni ciklus koji omogućava efikasno istraživanje . Glavni autor studije Giovanni Galizia Univerziteta La Sapienza iyjavio je da su mušice idealne za ovu važnu ulogu u medicinskim istraživanjima , s obzirom na te osobine .

“Visoka osetljivost od prirodnih mirisnih receptora , uparena sa brzinom kojom možemo generisati ove rezultate testova , ” kaže on , ” može dovesti do razvoja jeftinog , brzog i efikasnog snimanja koji može da detektuje ćelije raka pa pre nego što ih možemo otkriti sa sadašnjim dijagnostičkim tehnikama . “

Izvor: Smithsonian
http://www.smithsonianmag.com/innovation/can-fruit-flies-be-bred-detect-cancer-180949647/

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.