Stanje u Ukrajini 11.6.2014

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Borbeno stanje

  1. Ponuda Nacionalističke armija da se stvori koridor za evakuaciju civila je odbijena. Koridori vodi samo na zapad u zonu jedinica Nacionalne garde/Desnog sektora i zahteva se predaja i razoružanje jedinica samoodbrane.
  2. Nastavlja se teško bombardovanje Slavjanska i okolnih oblasti. Potvrđena je smrt 4 dece starosti ispod 10 godina u poslednja 3 dana. Rezidencijalni i industrijski delovi grada se gađaju haubicama od 152 mm i raketama tipa Grad.
  3. Krasnolimanska oblast potvrđuje dve uništene jedinice raketa tipa Grad sa sve komandom i vozilima nakon napada Novoruske armije, 03:00 9.6.2014.
  4. Nacionalisti trpe teške gubitke u poslednja 4 dana. Uklanjaju uništena transportna i oklopna vozila kada je to moguće. Koriste se transporteri tenkova Ural za uklanjanje.
  5. Snažna eksplozija i kratka paljba u okolini planina Karačun, 03:15, 11.6.2014.
  6. Nepotvrđeni izveštaji o velikom broju mrtvih pronađenih u dubokom jezeru krasnolimanske oblasti.
  7. Pronađene velike količine municije u dva napuštena transportna vozila marke Kamaz u luganjskoj oblasti. Kamazi pripadaju Nacionalističkoj armiji.
  8. Nepotvrđeni izveštaji o opkoljavanju aerodroma Luganjska od strane velikog broja pripadnika Nacionalne garde/Desnog sektora 10. juna.
  9. Teške borbe u krasnolimanskoj oblasti, 07:12 11.6.2014.
  10. Dodatni nepotvrđeni ali pouzdani izveštaji o slanju zamena aviona i posade Nacionalističkoj aermiji iz Poljske i Nemačke.
  11. Izbeglice nastavljaju da pristižu u Rostov i Autonomnu Republiku Krim. Jedna grupa od 4 porodice je zaustavljena prilikom dolaska kombijem. Sumnjivi bračni parovi od 22 godine sa 8-godišnjom decom i novim ukrajinskim ispravama. Deca su zbrinuta.
  12. Izolovani sukobi u oblastima Slavjanska i Krematorska se intenzifikuju, 06:15 11.6.2014.
  13. Izveštaj o poseti generalnog sekretara OEBS-a Rosovu na Donu sa ciljem razgovora sa izbeglicama. Predolaže se poseta Slavjansku i Krasnom Limanu.

Opšte stanje

Mnogo je vesti u vezi sa Ukrajinom danas. Prvo, imamo ptvrdu da je Porošenko agent SAD-a. Potom imamo veoma uticajnog Sergeja Glazjeva koji sada poziva na uvođenje zone zabrane leta iznad Novorusije. Konačno, imamo interesantnu teoriju ruskog blogera Jurasumija o ulozi koju igra Slavjansk u sadašnjem ratu. Slavjansk danas ima istu ulogu kao Staljingrad u drugom svetskom ratu: da zaustavi veliku neprijateljsku silu i da održi borbu dok se „krila” ne pripreme za kontraofanzivu. U ovom kontekstu, moram da pomenem da ruski vesnik Segodnia izveštava da je ukrajinski štab izmešćen iz Izjuma u Čugujev blizu Harkova upravo da bi se izbeglo opkoljavanje. Povežite to sa vestima o uništenju makar dva ukrjainska višecevna raketna bacača i makar tri onesposobljena tenka i dobićete veoma interesantnu sliku [situacije]: za ukrajinsku huntu sve je gore i gore.

Kao kontrast, iako je situacija još uvek mutna, sve je više izveštaja koji navode da su kritični problemi sa ljudstvom drastično poboljšani. Već sinoć ruski novinari su upitali oficira bataljona Vostok koliko im ljudstvo na šta je odgovorio: „Dovoljno”. Što se oružija tiče, Huan i drugi izveštavaju da broj „napuštenih” oružija „pronađenih” na različitim lokacijama raste, te da ta oružija uključuju savremenije sisteme kao što su artiljerija i oklopna vozila. Istina, braniocim Novorusije  fali vazduhoplovna sila, ali njihovi protivavionski sistemi su uzeli veoma visok danak huntinim snagama. Lično sam gledao skoršanji snimak naprednih protivvazdušnih radara kombinovanih sa podzemnim štabom. Smatram da se borbena dinamika polako menja.

Jedno od mogućih objašnjenja za ono šta se događa je da je Putin naterao narod Novorusije da shvati da će morati sami da se brane nakon što je izjavio da Rusija neće intervenisati. Broj [dobrovoljaca] još uvek nije [visok] koliko bi trebalo da bude, ali je njegov rast dovoljno značajan da omogući Novorusima ofanizivu u oblastima gde je to bilo nemoguće pre samo nedelju dana.

Ključni događaj koji ću očekivati u narednim nedeljama su diverzantski napadi huntinih eskadrona smrti van gradova u kojim se odvijaju borbe danas. Borba protiv Ukrajinaca u Slavjansku i Krematorsku je ispravan prvi korak, ali sada se celi Donbas mora pretvoriti u zonu u koju kijevska hunta ne sme da stupi. Konvoji za snabdevanje, magacini sa municijom, aerodromi, putevi, mostovi, šine, pumpe za vodu, sve osim pokrentih bolnica treba da bude cilj za napad. Obratite pažnju da nisam rekao „uništeno” ni „zarobljeno” već samo „napadnuto”. Ključni cilj da se stvori haos i demorališu huntine jedinice, ne da se postigne „pobeda”.

Kao zaključak preporučio bih blog: No Bread and Circuses for You koji obiluje dobrim materijalima na engleskom o ratu u Ukrajini. Takođe, Club Orlov je objavio skorašnji interviju sa Dmitrijem Orlovim koji mi je bio interesantan (ovde here).

Tekst je preveden sa: The Vineyard of the Saker

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: Saker, Juan, „Ukraine SITREP June 11th, 16:28 UTC/Zulu: is something changing?”, http://vineyardsaker.blogspot.co.uk/2014/06/ukraine-sitrep-june-11th-1628-utczulu.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.