Silovanja učestalija u Švedskoj nego u Indiji

Izvor: Wikimedia.org

Izvor: Wikimedia.org

Inidjska ministarka za ženska pitanja kaže da je problem silovanja veći u Švedskoj nego u njenoj domovini. „Imamo četiri silovanja na 100.000 žena, dok ih Švedska ima više od 130“, Maneka Gandi je izjavila u intervjuu za švedsku TV stanicu SVT u nedelju.

Ona tvrdi da je učestalost silovanja u Indiji među najmanjim u svetu.

Indija pokušava da popravi svoju reputaciju, nakon slučaja grupnog silovanja studentkine u delhijskom autobusu 2012. godine, koji je seksualne napade u Indiji doveo u žižu svetske javnosti. Dvadesettrogodišnja studentkinja medicine nakon zločina je preminula. BBC je prikazao dokumentarac o silovanju u martu, pod imenom „Ćerka Indije“, a taj film je u Indiji zabranjen.

Masovni protesti izbili su u Indiji nakon incidenta 2012, što je navelo vladu da donese zakon koji je udvostručio zatvorske kasne za silovanje, te one sada iznose 20 godina. Silovatelji koji ponove zločin kao i oni čije žrtve ostanu u ‘vegetativnom stanju’ sada se suočavaju sa mogućnošću smrtne kazne.

Kako je Gandi rekla, demonstracije širom zemlje koje su usledile nakon slučaja grupnog silovanja, dovele su do širenja svesti o problematici u javnosti i navele više žena da prijave slučajeve seksualnih napada.

Izveštaj kancelarije Ujedninjenih nacija o narkoticima i kriminalu iz 2013. godine pokazuje da Indija ima 2,7 slučajeva silovanja na 100.000 stanovnika, dok je u Švedskoj taj broj 58,9 silovanja na 100.000 stanovnika, ali iz nekog razloga takvi incidenti ne dospevaju do javnosti kao kada su Indija, ili recimo Egipat, u pitanju.

U međuvremenu, istraživanje Gejtston instituta objavljeno u februaru pokazuje da Švedska ima drugu po veličini učestalost silovanja u svetu, u čemu je jedino prevazilazi Lesoto u Južnoj Africi, gde se zbiva 91,6 silovanja na 100.000 stanovnika. Istraživanje je označilo Švedsku kao „zapadnu prestonicu silovanja“.

Gandi je Švedsku posetila da bi promovisala Namaste Stokholm, festival u organizaciji indijske ambasade, koji Indiju prikazuje kao jedan od centara kulture i turizma. Učestvovaće i u diskusiji o raznovrsnosti polova.

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.