SAD skida Kubu sa liste zemalja koje podržavaju terorizam

LocationCubaVlada SAD-a je potvrdila prošlog četvrtka da je skinula Kubu sa liste zemalja koje sponzorišu terorizam nakon što je zvanični organ Federalni registar objavio odluku Džona Kerija o tom aktu. Isti list je objavio i notu Stejt dipartmenta u kojoj se navodi da je 29. maja istekao rok od 45 dana dat Kongresu da donese odluku o skidanju ove karipske zemlje sa crne liste zbog čega je državni sekretar doneo odluku o povlačenju ove mere.  Kuba je zvanično skinuta sa liste istog dana, a objavljivanjem u službenom glasilu je ta odluka potvrđena.

Crnu listu je Vašington izradio unilateralno i u nju uključio Kubu 1982. godine. SAD i Kuba su vodili razgovore od januara ove godine radi postizanja napretka ka normalizaciji diplomatskih odnosa koji su bili zamrznuti više od pola veka.

Proteklog 17. decembra, predsednik Kube, Raul Kastro i predsednik SAD-a, Barak Obama, najavili su ponovno uspostavljanje bilateralnih odnosa. U januaru su delegacije obe zemlje otpočele razgovore i do sada su se dogovorili o otvaranju ambasada i uklanjanju sa crne liste.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.telesurtv.net/news/EE.UU.-reafirma-exclusion-de-Cuba-de-lista-terrorista-20150605-0011.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.