Portugalski komunisti traže referendum za izlazak iz evrozone i nacionalizaciju banaka

640px-10_-_hands_shaking_with_euro_bank_notes_inside_handshake_-_royalty_free,_without_copyright,_public_domain_photo_image_01Iako grčki referendum nije uspeo da promeni teško stanje zavisnosti grčke ekonomije o imperijalizmu Evropske unije, on je imao pozitivan efekat na ostale evropske narode koji se nalaze u sličnoj situaciji. Među njima su i Portugalci koji su pre par nedelja počeli da dižu glas za izlazak iz zone evra, a njihova komunistička partija je rešila da taj zahtev uključi u svoj progam pred izbore u oktobru ove godine.

Generalni sekretar ove organizacije pretenduje da se postavi na čelo pokreta koji zahteva povratak na staru monetu, eskudo, budući da EU koči razvoj Portugala svojom finansijskom politikom pri čemu većina njenih članica radi po diktatu Berlina i Brisela.

Portugal je počela da koristi evro 1. januara 2002 godine i od tada je postalo jasno da se radi o velikoj političkoj i finansijskoj grešci, prokomentarisao je De Sousa.

Uz to, portugalski komunisti traže povratak banaka pod državnu kontrolu, kao i povećanje minimalnih zarada sa 505 na 600 evra.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: „Los comunistas portugueses piden un referéndum para sacar al país del euro y nacionalizar la banca”, http://www.insurgente.org/index.php/2012-04-11-10-03-53/europa/item/17304-los-comunistas-portugueses-piden-un-referéndum-para-sacar-al-país-del-euro-y-nacionalizar-la-banca

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.