Francuski pijun: predsednik Burkine Faso optužen za veleizdaju

Francuski pijun: predsednik Burkine Faso optužen za veleizdaju


Blez Kompaore, bivši francuski predsednik i francuski pijun koji je vladao Burkinom Faso skoro tri decenije, optužen je za “veleizdaju”, a njegovi pokušaji da se promeni ustav i kandiduje za treći mandat, onemogućeni, prenose državni mediji.

Kompaoreov pokušaj da ostane na vlasti izazvao je masovne demonstracije u zemlji oktobra prošle godine, što ga je primoralo da podnese ostavku i napusti zemlju.

Pored optužbi protiv izdajnika Kompaorea, prelazni parlament podneo je tužbe za ubistvo protiv vladinih zvaničnika koji su aminovali njegova nastojanja da ostane na vlasti.

Amnesti International i druge grupe kažu da su snage bezbednosti otvorile vatru na mirne demonstrante tokom ustanka, ubivši neke.

Prijave podnete protiv bivših zvaničnika, uključuju i jednu protiv bivšeg ministra spoljnih poslova, Đibril Basoleta, kandidata za predsednika na izborima zakazanim za oktobar. Sve prijave će biti poslate javnom tužiocu.

Kompaore je preuzeo vlast u puču posle ubistva bivšeg predsednika Thomas Sankara, a francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je prošle godine da je Francuska omogućila njegovu evakuaciju iz Burkine Faso.

Leave a Reply

Your email address will not be published.