Apači brane zemlju od korporacija

Foto: Jack Jenkins

 

Indijanci iz plemena Apači, protestovali su na Kapitol hil-u protiv izgradnje rudnika bakra u Arizoni, na zemljištu za koje pripadnici plemena Apači kažu da je sveto.

Apači, koji su došli na protest iz Arizone, kažu da ih ne interesuje predlog zemljišne razmene po kojoj bi zemlja Apača i drugih plemena pripala stranoj rudarskoj kompaniji.

Grupa američkih Indijanaca, pod nazivom “Apache Stronghold”, traži da poslanici opozovu predlog razmene zemljišta kojim se otvara put za rudarski projekat australijskih kompanija Rio Tinto plc i BHP Billiton Ltd.

Indijanci su marširali od Bele kuće do Kapitola, gde su svirali bubnjeve, pevali i obavljali molitvene ceremonije skoro tri sata.

Pristalice otvaranja rudnika kažu da će projekat obezbediti oko 3.700 radnih mesta i da je posao vredan oko 60 milijardi dolara, a portparol projekta, Dženifer Ruso, rekla je da će se kompanija ugovorom obavezati da uključi i članove plemena u posao, ali pripadnici plemena Apači kažu da ih sve to apsolutno ne interesuje, i da niko ne može da upravlja njihovom zemljom.

Predsednik Barak Obama je u decembru prošle godine odobrio razmenu 2.400 hektara zemlje koja je “sveta” američkim Indijancima i dragocena zaštitnicima životne sredine.

Rudnik će biti smešten kraj “Apache Leap” litice, lokacije sa koje su Apači skakali u smrt da bi izbegli zarobljavanje od strane američkih trupa tokom 1870-ih.

Apači su tamo postavili kamp još u februaru, i odbijaju da ga napuste sve dok se ugovor ne poništi.

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.