Novi vazdušni udari SAD na sirijske civile

Sestre poginule u vazdušnom napadu. Foto: SCD – Aleppo

Sirijska posmatračka grupa izjavila je da su avioni međunarodne koalicije, koju predvode SAD, tokom vazdušnog napada na grad Atmeh u Siriji, ubili 18 ljudi, uključujući petoro dece.

Grad Atmeh se nalazi u blizini turske granice, a vazdušni udar koji je usmrtio civile desio se u utorak veče.

Pretpostavlja se da je u pitanju američka avijacija, ali zvaničnici i dalje ne potvrđuju ovu vest, a Pentagon navodi da su napadi zaista sprovedeni u blizini Alepa tokom utorka, ali na vojne ciljeve Islamske Države.

Problem je, međutim, što grad Atmeh, u blizini Alepa, nije pod upravom Islamske Države već organizacije pod nazivom Džeš al-Suna, koja je, iako islamistička, bliska sirijskoj, pro-zapadnoj vojsci (FSA).

Ukoliko se potvrdi, ovaj napad bi naneo još jedan udarac programu obučavanja boraca sirijske opozicije u svrhu sprovođenja američko-turskog vojnog plana.

Pentagon je ove nedelje tiho najavio da će američki program regrutacija i obuke sirijskih “pobunjenika” biti privremeno van stroja, nakon fijaska u vidu zarobljavanja prvih 54 diplomaca od strane al-Nusre.

Centralna komanda SAD je izjavila da trenutno procenjuje da li da otvori istragu o bombardovanju grada Atmeha, a to zavisi od izjava očevidaca, fotografija, i drugih dokumenata i dokaza.

Međutim, SAD i Zapadni saveznici su se pobrinuli, još pri početku vojne kampanje u Siriji i Iraku, da nezavisni posmatrači ne budu prisutni na terenu, pa je shodno tome efekat 4.000 dosadašnjih vazdušnih udara nepoznanica za širu javnost. Uprkos tome, lokalne posmatračke grupe počele su sve češće da izveštavaju o civilnim žrtvama vazdušnih udara međunarodne koalicije.

Popularni sirijski medijski aktivista Hadi al-Abdelah intervjuisao je rođake poginulih u vazdušnom udaru, a posebno srceparajuća je izjava čoveka koji kaže da je deda pet poginulih sestara, starosti od 4 do 10 godina.

“Da li su moje devojčice teroristi?,” pitao je, i dodao: “Neka se Bog osveti svima u međunarodnoj koaliciji!”

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.