Moskva i Vašington najavljuju konsultacije povodom stanja u Siriji

Ministry_of_Foreign_Affairs_Russia-2Rusko Ministarstvo vanjskih poslova je u četvrtak najavilo konsultacije sa SAD-om na nivou izaslanika sa ciljem razrešenja krize u Siriji, prenosi SANA.

Prema izjavi Ministarstva, specijalni predstavnik ruskog predsednika, zamenik ministra vanjskih poslova Mihael Bogdanov će se sastati sa spcijalnim izaslanikom za sirijske poslove SAD-a Majklom Ranijem koji je trenutno u poseti Moskvi. Glasnogovornica Ministarstva je takođe naglasila da Sirija nosi najveći teret borbe protiv terorizma dodajući da uprkos koalicionim vazdušnim napadima, terorizam nije zaustavljen.

Rusija traži da se formira široki zajednički front za borbu protiv terorizma uz učešće sirijske i iračke armije. Od početka avgusta, tj. od nakon pregovora sa Iranom, Rusija vodi intenzivne razgovore sa različitim stranama sukoba u Siriji kao i sa međunarodnim akterima.

Zvanični stav SAD-a i saveznika je da Bašar Al Asad mora napustiti svoju poziciju, čemu se Rusi načelno protive. Nije poznat sadržaj razgovora Rusije i ostalih strana u sukobu, ali je indikativno da Zapadni saveznici ne menjaju stav, dok se Rusija koleba.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.