Prvi pokušaj oslobađanja Gadafijevog sina

Foto: Libyan news

 
Automobil bomba je eksplodirao u blizini zatvora al-Hadba u libijskoj prestonici, gde su smešteni bivši funkcioneri režima Moamera al-Gadafija, uključujući i njegovog sina Saadija, izjavili su zvaničnici libijske vlade.

“Automobil je eksplodirao na udaljenosti od oko 50 metara od zidina zatvora”, rekao je portparol zatvora Osman al-Gelani za AFP.

“Nakon istrage je utvrđeno da je žena parkirala automobil na tom mestu, pod izgovorom da ide u posetu zatvoreniku.”

Gelani je rekao da niko nije povređen u eksploziji, ali da je oštećen deo zida i par obližnjih automobila.

Zatvor al-Hadba kontrolišu Fedžr milicije koja su osvojile Tripoli prošle godine, i protive se međunarodno priznatim vlastima koje kontrolišu istok zemlje.

Smatra se da je ovaj incident neuspeli pokušaj oslobađanja Gadafijevog sina Saadija i ostalih članova bivšeg režima, pa postoji bojazan među vlastima u Tripoliju da su vojnici lojalni bivšem režimu infiltrirali prestonicu, kao i da je eksplozija bila deo veće akcije koja je, iz nepoznatih razloga, obustavljena.

Nakon pada niza gradova u ruke pripadnika bivšeg režima, ovakvi pokušaji oslobođenja sinova Moamera al-Gadafija nisu iznenađenje, pa su nove vlasti u Tripoliju primorane da razmišljaju o njegovoj relokaciji.

 

Liked it? Take a second to support Petar Končar on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.