Britanska vladi radi na otežavanju ostvarenja prava štrajka

Odbrana radnog mesta u Ujedinjenom Kraljevstvu je svaki put teže. Konzervativna vlada po drugi put predstavlja predlog zakona koji ima za cilj da oteža sazivanje štrajka.

Prošlog ponedeljka se održao Nacionalni kongres sindikada Ujedinjenog Kraljevstva u gradu Brajtonu. Sindikalni predstavnici koji su učestvovali, dobili su novosti sa kojima treba da se suoče. Sa jedne strane, sa izborom novim vođom Laburističke partije, a sa druge, sa najvećim napadom na sindikate u poslednjih 30 godina, a uz to i novi predlog zakona reforme sindikalne borbe.

Predlog reforme sindikalnog zakona je toliko restriktivan da je čak i jedan konzervativni član parlamenta kvalifikovao neke o njegovih tačaka kao frankističke1 . Ostali kritičari ovog zakona smatraju da ova reforma ima ideološke osnove i da ne daje rešenje za današnje probleme.

Reforma otežava štrajk podižući na 50% minimum učešća radnika da bi bio pravno priznat, a zahteva da se štrajk kao i aktivističke stranice na društvenim mrežama najave dve nedelje unapred.

Tokom štrajka mora se postaviti vođa ili predstavnik svakog piketa, koji mora imati dokumentaciju i traku, tj. oznaku na ruci zarad lakše identifikacije. Neispunjenje ovih normi može dovesti do kazne do 20,000 funti.

Reforma takođe uvodi promene u finansiranje Laburističke partije izmenom direktnog modela finansiranja od velikih večinskih sindikata ka ovoj partiji koja je trenutno u opoziciji. Takođe će imati uticaj i na same štrajkove budući da daje preduzeću pravo da zaposli radnike radi pokrivanja radnih mesta onih koji štrajkuju. Konačno glasanje će se održati 2016. godine.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. Slične španskom fašističkom režimu. 

Source: http://www.librered.net/?p=40519

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.