SAD: Ne smatramo kurdski YPG teroristima

Foto: Daily Sabah

 

Govoreći na konferenciji za štampu u ponedeljak u Vašingtonu, Džon Kirbi, portparol američkog Stejt departmenta, izjavio da su kurdske Jedinice Narodne Zaštite – YPG (oružane snage kurdske partije PYD), veoma uspešne u borbi protiv Islamske Države, i da ih SAD ne smatraju terorističkom organizacijom.

“Mi ne smatramo YPG terorističkom organizacijom, i oni su se pokazali veoma uspešnim u borbi protiv ID-a u Siriji. Kao što sam rekao, mi ćemo nastaviti da sarađujemo sa snagama koje mogu doprineti borbi protiv Islamske Države, bilo da su u pitanju Kurdi ili ne”, rekao je Kirbi na konferenciji za štampu u Vašingtonu, odgovarajući na pitanje o jazu u stavovima između Turske i SAD.

“Mi razumemo da je turska vlada zabrinuta zbog YPG-a. Nastavićemo da razgovaramo sa njima i da ih uključujemo u rad na terenu. Veoma smo zahvalni na direktnoj podršci koju Turska daje u borbi protiv Islamske Države”, rekao je Kirbi.

Portparol je dodao da je koalicija ipak okupljena oko zajedničkog cilja. “Ne morate da se slažete po svakom pitanju; svako doprinosi borbi koliko i kako može. To je način na koji vodimo ovu, veoma važnu, borbu.

Turski zvaničnici su u više navrata izrazili zabrinutost vezano za saradnju sa organizacijom YPG, iz razloga što ta organizacija ne krije da je sirijski ogranak Radničke Partije Kurdistana (PKK), ali su takođe rekli da grupa neće biti meta turskih vazdušnih udara.

 

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.