Sirijska vlada: postoji prećutni dogovor Rusije i SAD

Savetnica sirijske vlade Dr.Bousain Šaaban – Foto: Reuters

U jučerašnjem intervjuu za sirijske državne medije, najviša savetnica sirijske vlade Bousain Šaaban je potvrdila postojanje “prećutnog dogovora” između SAD i Rusije o zajedničkim akcijama protiv Islamske Države, i okončanju građanskog rata u Siriji.

Savetnica sirijske vlade je dodala da će efekti sporazuma biti vidljivi uskoro.

Ruska vlada je pozvala na “paralelne” zajedničke vojne akcije SAD i Rusije protiv Islamske Države, kao i mirnu, postepenu, političku tranziciju i silazak Asada sa vlasti, što je glavni američki zahtev.

Zvaničnici Pentagona sada, diplomatskim jezikom, govore o “preklapanjima” interesa između SAD i Rusije u Siriji, što ukazuje na to da dve strane mogu da rade zajedno, ali i dalje insistiraju na potrebi političke tranzicije ka novoj, pro-američkoj vladi u Siriji.

“SAD smatraju da je moguće, da se njeni interesi poklapaju sa Rusijom u Siriji, jer delimo želju da pobedimo Islamsku Državu”, izjavio je američki sekretar odbrane Eš Karter, u četvrtak.

“Mi ćemo nastaviti da sarađujemo sa Rusijom po pitanjima gde se naši interesi poklapaju, ali još uvek nije jasno da li takva preklapanja možda postoje u Siriji”, rekao je Karter, ističući potrebu da se krene napred sa političkom tranzicijom i udaljavanjem sirijskog predsednika Bašara al-Asada sa vlasti, prenosi Rojters.

O jedinstvu i dogovoru velikih sila po pitanju rešenja sirijske krize, pisali smo juče.

 

 

Liked it? Take a second to support Petar Končar on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.