SAD: Nastavićemo sa podrškom kurdskom PYD-u

Foto: Oficijalna Fejsbuk stranica YPG-a

Sjedinjene Države će nastaviti da pružaju podršku kurdskoj organizaciji PYD i njenom oružanom krilu YPG, kao i svim grupama koje se dokažu kao efikasne u borbi protiv Islamske Države u Siriji, portparol Stejt departmenta Džon Kirbi je izjavio tokom jučerašnje konferencije za štampu.

Kontradikcija između izjava zamenika portparola Stejt departmenta Mark Tonera i lidera kurdske organizacije PYD Saliha Muslima po pitanju primaoca vojnih pošiljki od strane SAD je zaintrigirala novinare.

Dok Toner tvrdi isto što je Vašington saopštio prilikom dostave oružja sirijskom severoistoku, da je oružje namenjeno sirijskim arapskim članicama FSA, Salih Muslim je rekao turskoj štampi da je vojna pošiljka zapravo namenjena kurdskoj organizaciji PYD.

Tom izjavom je vođa PYD-a potvrdio naše pretpostavke da je nova koalicija kurdskih snaga i grupa sirijske opozicije samo paravan za direktnu saradnju SAD i PYD-a na arapskim teritorijama.

Dostava oružja kurdskim snagama naišla je na oštre reakcije iz Turske, što je i bio povod sastanka ambasadora SAD i Rusije sa turskim premijerom Ahmetom Davutoğluom.

Vojno krilo kurdskog PYD-a, milicije poznatije kao YPG, na oficijelnoj Fejsbuk stranici predstavljaju avijaciju SAD kao najbliže saradnike.

 

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.