Škotska partija Zelenih usvojila politiku bojkota Izraela

Foto: Vicky Duckworth

Jedna od najbrže rastućih škotskih političkih stranaka se odlučila za kampanju ekonomskog i kulturog bojkota “rasističke aparthejd” države Izrael sve dok se ta zemlja ne povuče na granice pre rata 1967. i dok se visoki politički i vojni vrh Izraela ne osudi za ratne zločine.

Škotska Zelena Partija je velikom većinom izglasala predlog kandidata Juriga Skandreta da se Izrael optuži za “sistematsko kršenje međunarodnog prava” i primenjivanje “rasističke ideologije modernog cionizma”.

Stranka je održala svoju najveću konferenciji do sada, u Glazgovu, nakon rapidnog povećanja broja glasova usled popularne politike “nezavisnosti” od Britanije.

Zeleni sada pozivaju i da se palestinska organizacija Hamas skine sa međunarodne terorističke liste, uprkos pokušajima manjeg dela partije da ovu tačku skinu sa dnevnog reda.

U saopštenju ove organizacije se navodi i da je država Izrael nastala “kolonizacijom i etničkim čišćenjem”, i zahteva pravo na samoopredelenje Palestinaca, kao i da se dozvoli povratak svih palestinskih izbeglica.

“Izrael je prekršio preko 60 rezolucija UN-a, a njegova okupaciona politika krši nekoliko članova Četvrte Ženevske konvencije i niz međunarodnih ljudskih i humanitarnih prava”, kaže se u saopštenju.

Takođe se navodi da izraelski bezbednosni zid “predstavlja najočiglednije sprovođenje segregacije, što predstavlja politiku aparthejda. Pozivamo na uništenje ovog zida i plaćanje nadoknade onima koji su pogođeni njegovom izgradnjom.”

“Pozivamo Ujedinjene Nacije i Evropsku Uniju da uvedu međunarodne sankcije državama koje odbijaju da se pridržavaju navedenog  i takođe pozivamo vladu SAD da prestane sa vojnom i finansijskom podrškom Izraelu”, navodi se u tekstu.

Na konferenciji je zatražen još jedan referendum o nezavisnosti Škotske, nakon čega je pokrenuta i peticija.

Iako ovaj bojkot Izraela od strane Zelenih još nema veće političke implikacije na spoljnu politiku Britanije, ipak pokazuje da će, u slučaju daljeg jačanja, partija doći i do značajnijeg sukoba sa politikom britanskog imperijalizma, kao i da će, u slučaju nezavisnosti, škotskim glasačima biti dostupna bar jedna objektivna snaga sa ozbiljnom anti-kolonijalnom i anti-imperijalističkom politikom.

 

Liked it? Take a second to support Ivo Kovačević on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.