Putin: Asad prihvata naš predlog o vojnoj saradnji sa opozicijom

Putin: Asad prihvata naš predlog o vojnoj saradnji sa opozicijom
Foto: Reuters/Sergei Karpukhin

Sirijski predsednik Bašar al-Asad je prihvatio ruski predlog da sarađuje sa opozicijom koja se bori protiv Islamske Države, ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas.

Putin je rekao da je izneo predlog sirijskom predsedniku Bašaru al-Asada vezano za kooperaciju sa oružanim snagama pro-zapadne opozicije u borbi protiv Islamske Države, na šta je Asad “reagovao pozitivno”, izjavio je Putin tokom sednice VALDAI kluba u Sočiju.

On je dodao i da odluka o Asadovom silasku s vlasti treba biti prepuštena sirijskom narodu putem transparentnih izbora.

Podela Sirije bi dovela do novog sukoba u regionu, naglasio je Putin. “Podela Sirija je najgora opcija, to je neprihvatljivo i to neće okončati sukob, već će stvoriti uslove za njegovu eskalaciju”.

Ova vest je pravi pokazatelj da Rusija nema nameru da se drži Asada po svaku cenu, što su predstavnici sirijske opozicije već jednom izjavili, kao i da je ruska vojna intervencija u Siriji proizvod kompromisa sa Zapadom vezano za budućnost Sirije.

Ovaj predlog ujedinjenog fronta vlade i opozicije protiv Islamske Države, navodno je prvi izneo francuski predsednik Fransoa Oland na sastanku sa Putinom početkom ovog meseca.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.