Planovi za rusko-kubansku saradnju: od GLONASS-a, preko termoelektrane do svemirske medicine

Dmitry_Rogozin_Moscow_Interfax_02-2011Rusija planira postavljanje stanice svog sistema za satelitsku navigaciju GLONASS na Kubu, izjavio je zamenik premijera Rusije zadužen za vojnu industriju, Dmitri Rogozin, prenosi TVC.

Rogozin je takođe izjavio da se planira uspostavljanje rusko-kubanske saradnje u oblasti svemirske medicine.

„Želimo da privučemo kubanske medicinske stručnjake za rad na eksperimentima koje sprovodi Rusija u okviru programa Međunarodne svemirske stanice”, rekao je on.

Prošle srede je objavljeno da će vlada Rusije Kubi dati kredit za izgradnju termalne elektrane u visini od 1,200 miliona evra. Prema dogovoru koji je odobrila vlada Rusije, ova sredstva će se uložiti u izgradnju četiri generatora električne struje jačine od 200 MW za termalne elektrane Maksimo Gomez i Istočna Havana.

Među ostalim dogovorima, ističe se i izgradnja fabrike za remont aviona. Kako je izjavio Rogozin, delegacija holding kompanije Helikopteri Rusije će tokom novembra posetiti Kubu i izvršiti reviziju postojećih instalacija i infrastrukture koja će služiti za postavljanje ove fabrike.

Budući da se kubanska vazdušna flota sastoji uglavnom od aviona ruske proizvodnje poput Ijušin, Antonov i Tupoljev, ova fabrika će imati veliki značaj za kubansko vazduhoplovstvo naročito ako se usled ukidanja američkog embarga otpočne sa komercijalnim letovima za SAD.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.diario-octubre.com/?p=19152

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.