ELP laserski gramofon

Da li ste ikada poželeli da možete da puštate svoje najdraže ploče bez straha od oštećenja vinila gramofonskom iglom? A šta je sa iskrivljenim sandukom omiljenih ploča koji ste ostavili u prtljažniku vašeg auta?

Imamo dobre vesti – japanska kompanija za proizvodnju laserskih gramofona ELP predstavila je “revolucionaran način da date nov život svojim vinilskim pločama bez rizika od oštećenja kao kod tradicionalnih gramofonskih igala”, dozvoljavajući slušaocima da puštaju ploče bez igle, bez izmene u kvalitetu zvuka i bez digitalne obrade.

Studija iz 1954. o životnom veku ploča koju je nedavno objavila kompanije “Shure” pokazuje  da “većina slušalaca oštećuje svoje vredne kolekcije ploča stalnom upotrebom dotrajalih gramofonskih igala”. Kako tvrdi ELP, njihov uređaj će napokon rešiti taj problem. Laser sakuplja sve audio signale iz žljeba, doslovno replicirajući originalni zvuk master trake snimka, bez ikakvog gubitka na voljenom krckanju vinila. Što je najvažnije, neće dolaziti do habanja ploča, pošto laser samo čita informacije bez stvarnog kontakta sa vinilom.

“Laserski gramofon koristi patentiranu tehnologiju koja proizvodi fantastično vernu reprodukciju bez stvarnog fizičkog kontakta sa pločom, eliminišući na taj način uništavanje površine albuma do kog dolazi kod konvencionalnih gramofona”, objašnjeno je na sajtu ELP-a. “Ovakva netaknuta audio informacija se zatim reprodukuje bez digitalnog postizanja pravog analognog zvuka, najpribližnije moguće master traci kakva je snimljena. Laserski gramofon vam čak omogućava da puštate ploče koje imaju teška oštećena nastala tokom godina korišćenja i habanja”.

Jedina loša strana je cena koja se kreće od 14.000 do 18.500$, ali ELP sajt još uvek ima i dva uređaja dostupna za nešto manje od 9.000$. Takođe, izgleda da laser ne radi sa obojenim ili voščanim vinilom, međutim, sva je prilika da takve ploče i nećete puštati.

Pogledajte ELP-ov laserski gramofon:

 

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.