Venecuela protestuje protiv pokušaja SAD-a da naruši njen suverenitet

maduro-jawaab2015Vlada Venecuele je predala zvaničan protest vladi SAD-a prošlog utorka navodeći da nelegalni upad aviona obalske straže SAD-a u venecuelanski vazdušni prostora krši međunarodno pravo.

U izjavi koja sadrži datum i koordinate ovog vojnog upada, zatražilo se zvanično objašnjenje za okolnosti koje su navele SAD da naruši teritorijalni suverenitet Venecuele, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova ove zemlje u saopštenju za štampu.

Otpravnik poslova za Venecuelu, Li Mekleni, potvrdio je prilikom predaje protestne note da je avion ušao u vazdušni prostor Venecuele.

Avion je identifikovala PVO Venecuele 8. novembra kada se ovaj približio severozapadu zemlje i smanjio visionu preletajući na oko sedam kilometara od ostrva Los Monhes.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro je najavio da će osuditi novu pretnju SAD-a njegovoj zemlji pri regionalnim i međunarodnim telima kao što su Ujedinjene nacije.

Nije prvi put da se SAD upliće u suverenitet Venecuele. U oktobru su na zahtev SAD-a meksičke vlasti saslušale ombudsmana za ljudska prava Venecuele, Tareka Vilijama Saba, prilikom njegovog prisustva konferenciji za ljudska prava u toj zemlji.

Prošle godine je bivši šef venecuelanske vojne kontraobaveštajne službe zadržan prilikom sletanja na Arubu, a prema naređenjima SAD-a. Namešten mu je šverc drogom.

Isto tako, Sabu je zabranjen ulaz u SAD 2001. godine zbog „političkih razloga”.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.