BRICS želi da probije informativni monopol Zapada

brics_3Poziv na promociju mirnog razvoja, saradnje u opštem interesu i na odbranu zajedničkih interesa zemalja i tržišta u razvoju, obeležio je inauguraciju prvog Medijskog samita BRICS-a, izveštava agencija Prensa latina.

Vođe 25 organizacija informativnih medija zemalja BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) su se sastali u utorak u Pekingu radi pronalaženja puteva za saradnju i jačanje svog prisustva u obliku jedinstvenog bloka na međunarodnom nivou, kao i za razbijanje informativnog monopola velikih medija Zapada.

Ovaj skup pod nazivom „Inovacija, razvoj, saradnja i poverenje”, održava se na predlog novinske agencije Sinhua, a organizovale su ga zajednički Komunikaciona kompanija Brazila, Agencija za međunarodne vesti Raša tudej (Russia Today), Grupa Hindu i grupa Independent media iz Južne Afrike.

Šef odeljenja za marketing centralnog komiteta Komunističke partije Čine, Liu Kibao je saopštio na inauguraciji skupa da je administracija njegove zemlje spremna da ojača koordinaciju i saradnju na informativnom polju između pet zemalja članica ovog bloka.

Štampa BRICS-a treba da se uskladi sa tržištima i zemljama u razvoju po pitanju bitnih međunarodnih i regionalnih tema, te izraziti narodni otpor hegemonističkoj politici nekih zapadnih sila.

Skup će uključiti i više foruma o temama poput uloge medija u promociji međunarodnih udruženja, proširenje međusobne razmene i saradnje medija zemalja članica BRICS-a.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.