Iran i Indija odbacuju dolar za trgovinu naftom

Indija i Iran pripremaju tle za novi trgovinski polet uoči ukidanja sankcija nakon sklapanja dogovora o iranskom nuklearnom razvoju. Prvi korak je odbacivanje dolara kao posredničke monete za trgovinu naftom, a potom sledi sklapanja dogovora o povlašćenoj trgovini vezanoj za bankarski sektor.

Odbacivši dolar, Iran i Indija su postugle dogovor da se isplata zaostalih dugovanja za naftu izvrši u rupijima, te da se time stvori osnova za trgovinu u nacionalnim valutama.

Izvori navode da Iran planira da iskoristi depozit rupija kao pokriće za štampanje rijala kroz centralnu banku. Kada sankcije budu bile u potpunosti dignute, veliki deo će biti prebačen u evro.

Ovaj potez se može oceniti kao poprilično hrabar ako se uzme u obzir da su  Irak i Libija postali žrtva međunarodne vojne intervencije predvođene SAD-om nakon sličnog pokušaja. Naime, Sadam Husein je odbacio dolar za trgovinu naftom i prešao na evro, a Muamar el-Gadafi je planirao ne samo da odbaci dolar već i da uvede zlatni dinar kao jedinstvenu valutu za celu Afriku.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://indianexpress.com/article/business/business-others/iran-india-to-settle-outstanding-crude-oil-dues-in-rupees/#sthash.BEA2nnaB.uA8PpCCR.dpuf

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.