Plavi šlemovi tražili seks sa maloletnicima u zamenu za hranu

568c57a4c36188bc458b4607Stefan Dužarik, glasnogovornik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, Bana Ki Muna, izvestio je da jedna od internih komisija UN-a istražuje novi slučaj seksualnog zlostavljanja maloletnika u Srednjoafričkoj Republici u koji su umešana četiri vojnika, prenosi al-Džezira.

Vlasti su se suzdržale od navođenja zemalja iz kojih dolaze osumnjičeni vojnici. U saopštenju UN-a ne iznosi se više detalja, ali se navodi da su žrtve već primile medicinsku pomoć. Francuski i afrički pripadnici plavih šlemova su već počinili iste zločine u periodu između decembra 2013. i juna 2014. pri čemu su prisilili maloletnike na seksualne odnose u zamnu za namirnice.

Aprila 2014., Savet bezbednosti UN-a je odobrio slanje 11,800 „plavih šlemova” u Srednjoafričku Republiku radi zaustavljanja zverstava u ovoj zemlji.

Ban Ki Mun je ukazao na postojanje „etničkog i verskog čišćenja”, ličnovanje, odsecanje glava i silovanja–zločina koji ostaju nekažnjeni. Hiljade su izgubile život u sukobima hrišćanskih i muslimanskih milicija od 2013. godine, a UN ukazuje da preko 1,3 miliona osoba, što čini četvrtinu stanovništva, zahteva pomoć.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.