Sirija: Kurdi izvršili napad na Asirce

9b0554be4df4_sf_3Članovi kurdske milicije YPG u Siriji, izvršili su prepad na kontrolne punktove Asirijaca u okrugu al-Vusta regiona Kamišli, pretežno naseljenim asirijskim stanovništvom. Kontrolne punktove drže Snage zaštite Gozarta (eng. GPF), a uspostavljeni su nakon bombardovanja tri asirska restorana 20. decembra 2015 pri čemu je poginulo 14 osoba.

Kurdski napad je trajao jedan sat uz tešku razmenu vatre iz automatskog oružja sa asirskim snagama bezbednosti. U sukobu je poginuo jedan Asirac, Gabriel Henri David, a trojica su ranjeni. Prema izveštajima, poginulo je i 3 pripadnika kurdske milicije YPG.

Asirske snage zaštite se bore u okviru Nacionalnih snaga odbrane Sirije–ogranka Sirijske arapske armije, tačnije dobrovoljačkih snaga koje je vlada Sirije uspostavila 2012. godine.

YPG je već u nekoliko navrata pokušao da uspostavi kontrolu nad al-Vustom ali su ih u tome sprečili Asirci. Pre samo nekoliko nedelja, kurdski YPG je uperio oružje u Asirce, ali je sukob sprečen u poslednjem momentu.

Nakon bombardovanja restorana, mnogi asirski stanovnici Kamišlija sumnjaju da je YPG glavni krivac, a ne Islamska država. Nije bilo verodostojnog preuzimanja odgovornosti, već je objavljeno neodređeno saopštenje naloga na društvenim mrežama koji nije naročito aktivan. Iako je u prvih mah javljeno da je napad izvršen samoubilačkim napadima, utvrđeno je da se radi o torbama sa eksplozivom koje su postavljene u svaki od restorana.

Napad na kontrolne punktove je samo pojačao sumnju Asiraca da bi krivci za napade na restorane mogli biti YPG. Ovaj potez YPG-a se tumači kao potez  da se zauzme kontrola nad Kamišlijem i da se ne dozvoli Asircima da upravljaju sopstvenim teritorijama.

Kamišli broji 185,000 stanovnika među kojima su Asirci, Kurdi, Arapi i Jermeni. Asiraca ima oko 50,000.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.aina.org/news/20160112034707.htm?utm_source=rss&utm_medium=rss

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.