Venecuela: Opozicija u Skupštini želi da opravda intervenciju SAD

Venecuela: Opozicija u Skupštini želi da opravda intervenciju SAD

julio_chavez.jpg_1718483346Poslanik Ujedinjene socijalističke partije Venecuele (PSUV) u Narodnoj skupštini, Hulio Čaves, izjavio je u intervjuu za teleSUR da unutar opozicije postoji rivalitet koji pretenduje da donese zakone zaobilazeći Ustav i time prouzrokuje sukob između javnih vlasti koji bi opravdao intervenciju Sjedinjenih Američkih Država.

Sa ciljem da se omogući invazija SAD, Hulio Čaves je istakao činjenicu da ambasador ove zemlje u Venecueli aktivno „finansira nevladine organizacije i lobiranje”. Takođe je dodao da je diplomatija SAD priznala pobedu opozicije u Skupštini, ali ne i pobedu predsednika Madura kada je on bio izabran.

„Opozicija je [mandat] otpočela veoma loše još od samog čina uvođenja nove Skupštine, [sve to kao] posledica mamurluka nakon pobede, nastavili su sa zaklinjanjem tri parlamentarca kada su poslanici iz provincije Amazona” počinili krivično delo kupovine glasova i upotrebe podataka preminulih osoba. Izjavio je da „nije moguće zaustaviti zemlju i predsednika Nikolasa Madura zakonodavnom vlašću (kojom dominira desnica)”.

Poslanici socijalističkog bloka Venecuele proteklog utorka su predstavili nove dokaze o kršenju izbornog zakona počinjenom u provinciji Amazona, u koje je umešan i guverner ove oblasti, Liborio Guarulja, tokom izbora održanih 6. decembra prošle godine.

Poslanik Velikog patriotskog centra (špa. Gran Polo Patriótico, GPP), Ektor Rodriges, predstavio je seriju video snimaka u kojima se može videti plaćanje i podmićivanje koji su doprineli da desničarska koalicija, Okrugli sto demokratskog jedinstva (MUD), dobije većinu.

Vrhovni sud Venecuele objavio je 11. januara da su odluke Narodne skupštine nevažeće i naredio isključivanje trojice poslanika umešanih u korupcijski skandal. Vrhovni sud je prihvatio tužbu PSUV-a u kojoj se zahteva oduzimanje punomoćja Skupštini.

Leave a Reply

Your email address will not be published.