Severna Koreja lansirala satelit u orbitu

135083005_14548233702081nNaučnici i tehničari Demokratske Narodne Republike Koreje pri Nacionalnoj vazduho-kosmičkoj administraciji za razvoj, uspešno su lansirali u orbitu novi satelit za nagledanje Zemlje pod nazivom Kvangmjongsong-4.

Ovaj uspeh je postignut u okviru petogodišnjeg programa za nacionalni vazduho-kosmički razvoj. Kako saopštava Korejska centralna novinska agencija (KCNA), uspeh ostvaren lansiranjem Kvangmjongsong-4 je ponosno ostvarenje politike Radničke partije Koreje za naučni i tehnološki razvoj kao i epohalni događaj u razvoju odbrambenih sposobnosti zemlje, koriteći legitimno pravo za nezavisan razvoj svemirskog programa u mirnodopske svrhe.1

U saopštenju se dodaje da će Severna Koreja ubuduće lansirati još satelita.

Svakako da ni ovaj potez nije prošao bez negodovanja „međunarodne zajednice”. Japan je prvi izrazio oštar protest zbog lansiranja rakete sa satelitom jer se radi o kršenju rezolucije Saveta bezbednosti koja zabranjuje Severnoj Koreji lansiranje raketa koje mogu da nose nuklearne glave.

„U vezi sa lansiranjem rakete sa tzv. satelitom, izrazili smo oštar protest Severnoj Koreji kroz kanale naše ambasade u Pekingu”, izjavio je sekretar šefa japanskog kabineta Jošihide Suga. Japanski premijer Šinzo Abe je izjavio da, u saradnji sa međunarodnom zajednicom, neće oklevati da preduzme mere protiv DNR Koreje.2

Kao odgovor na ovaj poteze Severne Koreje, njen južni sused je najavio početak pregovora sa SAD-om o mogućem postavljanju raketnog odbrambenog sistema tipa THAAD (eng. Terminal High Altitude Area Defense).

„SAD i Južna Koreja su odlučile da otpočnu zvanične razgovore o mogućnosti da vojne snage SAD-a u Koreju postave THAAD kao deo mera za nadgradnju raketne odbrane južnokorejsko-američkog saveza protiv nastupajuće severnokorejske opasnosti”, izveštava Jonhap agencija. Prema rečima generala Vandala, odluka da se postavi THAAP na južnokorejsku teritoriju dolazi na preporuku SAD-a.

Kina je reagovala na ovu odluku Severne Koreje i rekla da predstavlja ozbiljnu pretnju za kineske interese u regionu.3

Osudama se pridružila i Rusija kvalifikujući potez Severne Koreje kao „prkosn prezir međunarodnog prava”. U saopštenju ruskog Ministarstva vanjskih poslova se navodi da ovaj potez ozbiljno pogoršava situaciju na korejskom poluostrvu favorizujući one koji teže politikom bloka i vojnom sukobu, te uzrokuje ozbiljnu štetu po regionalnu sigurnost, sa Severnom Korejom na prvom mestu.

„Pravac koji je Pjongjang odabrao ne može da ne izazove proteste. Insistiramo na preporuci vlastima Severne Koreje da porazmisle o tome da li su ovi potezi protivljenja celoj međunarodnoj zajednici odgovaraju interesima zemlje”, zaključuje Ministarstvo u svom saopštenju.4

Očigledno je da tzv. „međunarodna zajednica” pokušava da predstavi DNR Koreju kao agresora, a sebe kao žrtvu iako činjenice pokazuju upravo suprotno. „Međunarodna zajednica” strahuje od reakcije imperijalističkih agresora kojima Severna Koreja uskraćuje mogućnost da je pretvore u marionetu.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. http://sana.sy/en/?p=68699 

  2. http://sputniknews.com/asia/20160207/1034355064/japan-north-korea-rocket-satellite-launch.html 

  3. https://www.rt.com/news/331622-south-korea-us-missile-defense/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=RSS 

  4. https://actualidad.rt.com/actualidad/198918-rusia-pionyang-ignorar-normas-derecho-internacional 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.