Siriza prodaje luku Pirej da bi otplatila 15 dana duga

Siriza prodaje luku Pirej da bi otplatila 15 dana duga

Uprkos krizi, atinska luka Pirej ne prestaje da stvara profit s obzirom da se promet turista i robe stalno povećava. Međutim, prošle nedelje, vlada Grčke je potpisala ugovor o  privatizaciji ove luka sa kineskom grupom Kosko Limited (Cosco Limited) za ukupnu sumu od 368,5 miliona evra u dve faze.

U prvoj fazi, kineska kompanija će platiti 280,5 miliona da bi postala većinski vlasnik (tj. vlasnik 51% akcija), a u drugoj, ako za narednih pet godina bude ispunila uslove iz ugovoroa poput finansiranja investicija u visini od 350 miliona evra, Kosko će isplatiti dodatnih 88 miliona da bi povećala broj akcija na 67% i time zaključila privatizaciju.

Sama Grčka od ove privatizacije neće imati mnogo koristi budući da će 280,5 miliona evra, dakle celokupna zarada od privatizacije, ići na otplatu duga. U skladu sa budžetom za 2016 godinu, Grčka treba da otplati 6 milijardi samo na interese, što znači da 280,5 miliona evra pokriva ukupno dug za dve nedelje…

Kosko je istovremeno i preduzeđe koje je iznajmljivalo Pirej, a za to je plaćalo 35 miliona evra. S obzirom da je sada vlasnik 51% (a kasnije i 67%) akcija, to znači da će deo te sume ići nazad u njen džep, a ne u državni budžet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.