Treći avion libijske vlade oboren ovog meseca

Foto: Twitter

 
Šef osoblja Libijskog vazduhoplovstva objavio je da je još jedan borbeni avion oboren tokom vršenja vazdušnih napada na militante Islamske države.

Ovo je treći slučaj ovog meseca da je oboren vojni avion libijskih vlasti iz Bengazija.

General Sakr al-Jarouši izjavio je za AP da se u petak libijski Mig-23 našao na udaru protivvazdušne odbrane  militanata, u blizini istočnog grada Bengazija.

On kaže i da se pilot katapultirao i bezbedno sleteo. U jednom od prethodna dva slučaja obaranja aviona nove libijske vojske, pilot je takođe bezbedno sleteo.

Al-Jarouši je rekao da vojska istražuje da li su „teroristi došli u posed novog oružja, pomoću kojeg uspevaju da obore naše avione“.

Dve rivalske frakcije, svaka sa svojom vladom (u Tripoliju i Bengaziju), dovedene su, pod pokroviteljstvom UN, za pregovarački sto, kako bi oformile novu vladu nacionalnog jedinstva, i potom uputile zvaničan poziv međunarodnoj zajednici da vojno interveniše u Libiji.

U međuvremenu, vazdušni napadi neidentifikovanih aviona često imaju za cilj položaje pripadnika ID, u okolini gradova Sirte i Derna, jedina dva uporišta Islamske države u Libiji.

Spekuliše se da Egipatsko vazduhoplovstvo, u dosluhu sa američkim i britanskim saveznicima, vrši vazdušne udare na ciljeve militanata u Libiji.

 

Liked it? Take a second to support Ana Ružić on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.