Turska granatira kurdske položaje u Siriji, SAD traže obustavu vatre

Foto: Firat News Agency

Turska vojska je juče granatirala ciljeve kurdskih milicija (YPG) u severnoj Siriji, nakon čega je premijer Ahmet Davutoglu zatražio da se grupa povuče iz područja oko turske granice.

Granatiranje je nastupilo nakon što su navodno kurdski borci, uz podršku ruske avijacije, proterali grupu sirijskih pobunjenika iz bivše vojne vazduhoplovne baze, južno od grada Azaz i blizu turske granice.

Međutim, kurdski zvaničnici tvrde da YPG nije učestvovala u bici za bazu Menagh, već da su bazu osvojili kurdski saveznici iz FSA, grupa po nazivu Džeš al-Tuvar. YPG i Džeš al-Tuvar su pripadnici iste koalicije – SDF (Sirijske demokratske snage).

SAD su sinoć pozvale Tursku da obustavi napade na kurdske položaje, a portparol Stejt departmenta Džon Kirbi pozvao je Tursku i sirijske Kurde da se fokusiraju na borbu protiv „zajedničke pretnje“ – militanata Islamske države koji kontrolišu velike delove Sirije.

Dolazak saudijskih trupa u tursku vojnu bazu Indžirlik dodatno komplikuje situaciju i ukazuje na spremnost Turske i Saudijske Arabije, koje važe za jedne od glavnih sponzora sirijske opozicije, da ne prepuste veliko finale sirijskog sukoba isključivo američkom i ruskom prekrojavanju geopolitičke mape Bliskog istoka.

 

Liked it? Take a second to support Petar Končar on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.