Dogovor Rusije, Katara, Venecuele i Saudijske Arabije o zamrzavanju proizvodnje nafte

2006-08-16 - 02 - Road Trip - Day 24 - United States - California - Oil PumpsTri članice OPEC-a, Saudijska Arabija, Katar i Venecuela, postigle su na sastanku iza zatvorenih vrata dogovor sa Rusijom o zamrzavanju proizvodnje nafte na nivou od januara ove godine pod uslovom da ostale članice učine isto. Ovu odluku je saopštio ruski ministar energetike Aleksandar Novak nakon sastanka u glavnom gradu Katara, Dohi.

Teži deo posla će biti pokušaj da se ostale članice OPEC-a ubede da ne povećaju proizvodnju. Upadljivo je, međutim, da sastanku nije prisustvovao Iran koji nakon podizanja sankcija ima za cilj da poveća izvoz nafte i na tržište plasira dodatnih 500.000 barela dnevno.

Odlukama OPEC-a dominira Saudijska Arabija, a cilj povećanja proizvodnje nafte je obaranje cene da bi se sa tržišta istisnula konkurencija koja ovu sirovinu proizvodi skupljim procesima, poput SAD koje je vade iz škriljca.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://time.com/4225487/russia-saudi-arabia-freeze-oil/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+time%2Ftopstories+%28TIME%3A+Top+Stories%29

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.