Nakon Severne Koreje i Iran demonstrira moć lansiranjem balističke rakete

iranmissilesIran je sproveo više probnih lansiranja balističkih raketa sa ciljem demonstracije moći, saopštava Teheran.

U zvaničnom saopštenju koje prenosi državna novinska agencija Irana – IRNA – probe pokazuju sposobnost zemlje da se „suprotstavi pretnjama” po teritorijalni integritet. U saopštenju se probe opisuju kao vojne vežbe prilikom kojih su „balističke rakete ispaljene iz silosa” u različitim delovima zemlje.

Ovaj potez dolazi nakon što su SAD uvele nove sankcije raketnom programu Irana u januaru, gotovo istovremeno kada su sankcije vezane za iranski nuklearni program ukinute.

Porobe pod nazivom „Moć velajata”, referenca na versku doktrinu vođstva islamske republike, sprovele su vazduhoplovne snage Revolucionarne garde, saopštava IRNA.

Zvanična novinska agencija Garde, Sepah, prenela je izjavu za štampu koja potvrđuje probna lansiranja. Ova proba dolazi dve nedelje pre izbora.

Poput Severne Koreje, Iran zadržava pravo da razvija oružje za očuvanje suvereniteta i nezavisnosti, pravo koje imperijalizmu SAD ne odgovora i kojem žele da stanu na put. Lansiranje balističkih raketa nije samo demonstracija moći već i prkos protiv sankcija.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.