Sirijski Kurdi proglasili federalni sistem

Sirijski Kurdi proglasili federalni sistem

B0Blv58CMAAT-LaNa konferenciji održanoj u gradu Rmeilanu, na severu Sirije, predstavnici tri kurdska kantona izglasali su uspostavljanje federalnog sistema uprkos protivljenju Sirije i Turske, izveštava Rojters.

Glasanje je kasnilo jedan dan zbog zahteva arapskih i sirijskih zajednica za davanje garancija da se ova teritorija neće odvojiti od Sirije.

Tursko Ministarstvo vanjskih poslova je u sredu saopštilo da su sirijsko nacionalno jedinstvo i teritorijalni integritet fundamentalni, a da jednostrani potezi koji nisu u tim okvirima nemaju pravnu težinu.1

Vlada Sirije je saopštila da uspostavljanje federalnog sistema u regionu koji kontrolišu Kurdi nema ni pravnu ni političku težinu.

„Bilo kakvo slično proglašenje nema pravnu vrednost niti će imati bilo kakav pravni, politički, društveni ili ekonomski uticaj dokle god ne bude odražavalo volju celog sirijskog naroda”, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova Sirije.

„Vlada Sirijske Arapske Republike upozorava svakog ko padne u iskušenje da potkopa jedinstvo zemlje i naroda Sirije. Pokretati pitanje jedinstva ili federalizma krši jedinstvo sirijske zemlje, a to je protivno Ustavu, nacionalizmu i međunarodnim rezolucijama”, dodaje se.2

 


  1. http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-federalism-idUSKCN0WJ1EP 

  2. http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-federalism-state-idUSKCN0WJ1I8 

Leave a Reply

Your email address will not be published.