Egipat poklonio ostrva Saudijskoj Arabiji iz zahvalnosti za ekonomsku pomoć

Egipat poklonio ostrva Saudijskoj Arabiji iz zahvalnosti za ekonomsku pomoć
Foto: Marc Ryckaert

Egipat je u nedelju poklonio Saudijskoj Arabiji dva ostrva u Crvenom moru, kao znak zahvalnosti za ogromnu ekonomsku pomoć koju je primio od dolaska na vlast generala Abdela Fataha al-Sisija.

Ostrva Sanafir i Tiran su nenaseljena, a nalaze se u Crvenom moru na ulazu u zaliv Akaba. Ova ostrva su nekada obeležavala granicu između Osmanlijskog carstva i britanskih kolonijalnih poseda na severu Afrike, da bi najzad pripala Egiptu nakon sporazuma u Kamp Dejvidu, potpisanog 1982. godine.

Saudijska Arabija, zajedno sa drugim arapskim zemljama Persijskog zaliva, pumpa milijarde dolara u egipatsku ekonomiju otkako je vojska svrgnula demokratski izabranog predsednika Muhameda Morsija 2013. godine.

Analitičari kažu da je saudijsko kraljevstvo ipak razočarano nedostatkom ekonomskog napretka u Egiptu. Stoga, sada zahtevaju ekonomske sporazume koji bi mogli dovesti do povraćaja investicija.

Egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi je ključni regionalni saveznik Zapada u severnoj Africi, a prethodno smo izvestili o najnovijoj izjavi izraelskog ministra odbrane Moše Jalona, da Izrael stoji iza njegovog dovođenja na vlast.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.