Saudijski zločin u Jemenu američkim i britanskim naoružanjem

saudi-usPrema rečima Dejvida Mekibija (eng. David McKeeby), glasnogovornika Kancelarije za političko-vojne poslove Ministarstva vanjskih poslova SAD-a, od maja protekle godine koaliciji predvođenoj Saudijskom Arabijom je prodato: „…defanzivne balističke rakete, ofanzivni helikopteri, napredne fregate i protivoklopne rakete”.

„Uz to, vlada SAD-a i njena industrija su isporučili 4,500 visokopreciznih projektila zalivskim zemljama 2015. godine, uključujući i 1,500 koji su uzeti direktno iz vojnih zaliha SAD-a–značajan postupak uzimajući naše lične vojne potrebe”, dodaje i naglašava da „vlada SAD-a želi da nastavi sa jačanjem partnerstva sa Kuvajtom i Katarom kroz trgovinu odbrambenog naoružanja i ostalih aktivnosti vezanih za bezbednosnu saradnju”.

U međuvremenu, odobrenje za prodaju Kuvajtu i Kataru 40 aviona tipa F/A-18 kao i 72 aviona tipa F-15 čeka već dve godine, a analitičari kao sumnju za ovo odlaganje navode dogovor o vojnom finansiranju između SAD-a i Izraela.

Dok traje trgovina oružjem, Saudijska Arabija nastavlja uništenje Jemena, a UN procenjuje da preko 80% stanovništva ove zemlje zahteva humanitarnu pomoć. Između 2 i 4 miliona stanovnika je raseljeno, a prema konzervativnim procenama preko 8,000 je izgubilo život. U ovom zločinu SAD i Velika Britanija su saučesnici.

Liked it? Take a second to support Petar Končar on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.english.alahednews.com.lb/essaydetails.php?eid=32830&cid=393

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.