Kurdi kidnapovali sirijske hrišćane: Žestoki sukobi između Kurda i vladinih snaga (VIDEO)

Region Kamišli u Siriji je dom hrišćanske asirske zajednice u toj zemlji, ali i region na čiju kontrolu pretenduju i Kurdi. Najveći problem u saradnji ove dve zajednice je činjenica da su Asirci odani Bašaru al-Asadu i teritorijalnom integritetu Sirije. Ta činjenica je dovela do sporadičnih sukoba u prošlosti od kojih smo izvestili onaj u januaru mesecu.

Novi sukob između paravojnih jedinica Nacionalnih odbrambenih snaga (poznata i po engleskim inicijalima NDF, provladina milicija formirana leta 2012. godine da Sirijskoj arapskoj vojsci pruži podršku kao volonterska rezerva) i Jedinica narodne odbrane (YPG, kurdska milicija, vojno krilo Partije demokratske unije, PYD, sestrinske partije PKK-a) u Kamišliju.

Oružani sukob je izbio nakon što je kurdska milicija kidnapovala članove provladine milicije iz tog mesta. Aktivisti iz ovog grada su objavili snimak sukoba unutar grada.1

Kako se saznaje, do eskalacije je došlo kada su pripadnici kurdske policije Asajiš odbili da se zaustave na kontrolnom punktu vladinih snaga unutar okruga Kamišli. Provladine snage su odgovorile vatrom. Pripadnici Asajiša su uzvratili, a potom uhapsili komandanta Nacionalnih odbrambenih snaga u okrugu. To je dovelo do hapšenja nekoliko članova Asajiša sa druge strane.

Otovreni sukob i dalje traje, a u njemu je život izgubilo 10 boraca i 4 civila. Do sada sukobi nisu trajali više od 24 časa, ali ovog puta primirje nije najavljeno.2

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. https://www.almasdarnews.com/article/video-pro-government-fighters-kurdish-militia-clash-northeastern-syria/ 

  2. https://www.almasdarnews.com/article/kurds-government-forces-clash-qamishli/ 

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.