Britanija vodi medijski rat protiv Islamske države preko privatnih firmi!

Foto: New Eastern Outlook

Britanska vlada troši ogromne svote novca na propagandni rat protiv Islamske države, kako u Siriji tako i u Britaniji, prema dokumentima na koje se poziva britanski list Guardian.1

U Siriji se navodno finansiraju medijske operacije “umerenih” pobunjeničkih grupa koje prikazuju loše uslove života u “Kalifatu”, kreiraju atraktivan imidž opozicije, i pomažu da se oblikuje “osećaj nacionalnog identiteta” koji odbacuje i Islamsku državu i sirijsku vladu.

Kako se tačno novac troši na propagandu u Britaniji mediji nisu preneli.

U onome što je Dejvid Kameron nazvao “propagandnim ratom” protiv Islamske države u Siriji, britansko Ministarstvo spoljnih poslova kontroliše sve medijske proglase pojedinih grupa opozicije, proizvodi video zapise, fotografije, vojne izveštaje, radio emisije, i stranice na društvenim mrežama, brendirane sa logom opozicionih grupa.2

Taj medijski materijal cirkuliše u arapskim elektronskim medijima, bez ikakvih naznaka angažovanja britanske vlade.

Ministarstvo spoljnih poslova je navodno angažovalo privatne firme da sprovode ove kampanje, ali se sve to nadgleda od strane britanskog Ministarstva odbrane.

Kancelarija za bezbednost i borbu protiv terorizma u sklopu Ministarstva unutrašnjih poslova sprovodi iste ovakve akcije u Britaniji, sa ciljem da dovede do promene “ponašanja i stavova” među britanskim muslimanima, navodi Guardian.

U obe kampanje, uloga britanske vlade je prikrivena, a medijski materijal se objavljuje pod zastavom navodno nezavisnih grupa posmatrača i opozicionih grupa u Siriji.

Britanska vlada smatra da je kontrola nad informacijama ključni element modernog sukoba, a Ministarstvo odbrane kaže da informacijama treba da se upravlja putem “strateške komunikacije”.

Jedan od dokumenata koje je prezentovao Guardian pokazuje ugovor britanske vlade i privatne firme u Istanbulu, kojoj je isplaćeno oko 3 miliona dolara preko Fonda za konflikte i stabilnost, da pruži “pomoć u medijskim operacijima oružanim grupama umerene sirijske opozicije”. Jedan od izvora ovog lista tvrdi da vlada u suštini vodi odeljenje za odnose sa javnošću cele sirijske opozicije.

Zanimljivo je da britanski mediji ne dižu toliku buku oko same uloge britanske vlade u ovim operacijama, koliko oko toga što vlada troši novac poreskih obveznika da finansira ovaj propagadni rat.

Prema pisanju nekih medija, SAD takođe sprovode sličan program na Bliskom istoku, kao i na američkom tlu, kroz Centar za strateške anti-terorističke komunikacije (CSCC).3

 

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  http://www.theguardian.com/world/2016/may/03/how-britain-funds-the-propaganda-war-against-isis-in-syria  

  2.  http://www.express.co.uk/news/world/667066/British-government-and-taxpayer-cash-funding-propaganda-warfare-against-ISIS  

  3.  http://thenewsdoctors.com/syria-isis-and-the-us-uk-propaganda-war-eric-draitser/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.