Španski liberalni trust mozgova predlaže ukidanje minimalca i pomoći za nezaposlene

aznar-faes-680x365Ukinuti minimalac i pravo na pomoć za nezaposlene. To su predlozi Fundacije za analizu i društvene studije (FAES), trust mozgova koji predvodi bivši predsednik vlade Španije, Hose Maria Asnar. Predloge su izneli u nedavno objavljenoj studiji o tržištu rada.

Prema mišljenju FAES-a, cilj ukidanja minimalca koji se trenutno nalazi na 645€ je „izbeći da se pretvori u barijeru za ulazak na tržište rada”. Kao primer se navodi Nemačka „gde se povećava podsticaj dugoročno nezaposlenima da prihvate zaposlenje za nižu naknadu putem kompenzacije za ove plate”.

Sa druge strane, FAES želi da pomoć za nezaposlene prestane da se smatra „pravom na zaradu zbog radnog staža kao što je to penzija, te da postane nešto poput osiguranja koje pokriva nepredviđene okolnosti”. U ovom smislu, predlaže se prebacivanje naknade za nezaposlenost na sistem pojedinih štednih računa po austrijskom modelu.

Povrh toga, traži se pojeftinjenje otpuštanja radnika na umereniji nivo od trenutnog.

Za zapošljavanje predlažu „jačanje saradnje javnih službi za zapošljavanje sa privatnim agencijama i preduzećima za privremeni rad”, ali i reviziju zajedničkog pregovora po pitanju maksimalnih zarada da bi se one odvojile od inflacije.

Liked it? Take a second to support Nikola Marković on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.huffingtonpost.es/2014/07/01/faes-prestacion-desempleo_n_5547284.html#

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.