SAD produžuju sankcije Mugabeu

Robert-Mugabe_2137784bSAD je produžio sankcije Zimbabveu za još godinu dana uz obrazloženje da „predstavlja neuobičajenu i izvanrednu opasnost za spoljnju politiku Sjedinjenih Američkih Država”.

Sankcije su uvedene po prvi put 2003. godine kao odgovor na navodno kršenje ljudskih prava i izborne prevare administracije predsednika Roberta Mugabea. Ovaj potez administracije Baraka Obame su ispratile Australija, Kanada i Evropska Unija. Mugabe je odgovorio da je u pitanju represija zbog zemljišne reforme kojom je oduzeta zemlja „šačici belih farmera” i vraćena stotinama hiljada crnih građana Zimbabvea.

EU je od tada digla sankcije i nastavila da pruža finansijsku podršku za vladu u Harareu, ali je Obama u sredu izjavio da se Mugabe nije promenio do 2003. godine i iz tog razloga produžava sankcije za još godinu dana. Sankcije ciljaju Mugabea i ključne ljude iz njegovog okruženja uključujući i nekoliko vladinih i kvazi-državnih institucija.

Banka Barklejs (Barclays) je nedavno kažnjena sa 2.5 miliona dolara kazne zbog kršenja sankcija protiv Zimbabvea u periodu od jula 2008. i septembra 2013. godine tokom kojeg je izvršila 159 transakcija u vrednosti od 3,4 miliona dolara.

Predsednik Mugabe krivi sankcije za loše ekonomsko stanje Zimbabvea i traži saveznike među Kinom i Rusijom.

 

Liked it? Take a second to support Aleksandar Pekic on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://www.zimbabwenewsnow.com/node/1555

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.