Novo saznanje: Hapšenje Mandele rezultat dojave CIA-e!

Foto: Sunday Times

Hapšenje Nelsona Mandela 1962. godine, nakon čega je proveo 27 godina u zatvoru, rezultat je dojave agenta američke Centralne obaveštajne agencije (CIA), piše Sunday Times.1

Do ovih novih saznanja, došlo se na osnovu intervjua sa bivšim CIA agentom Donaldom Rikardom neposredno pre nego što je umro.

Mandela je odslužio 27 godina u zatvoru zbog odbijanja da se odrekne oružane borbe kao načina suprotstavljanja sistemu aparthejda u Južnoj Africi, pre nego što je pušten na slobodu 1990. godine, a kasnije izabran za prvog crnog predsednika Južne Afrike.

Pre nego što je dao intervju, za Rikarda se nije znalo da je povezan sa CIA-om, a radio je kao diplomata u Južnoj Africi pre odlaska u penziju krajem 70-ih.

Mandela je bio lider zabranjene organizacije Afrički nacionalni kongres (ANC), i najtraženiji čovek u Južnoj Africi za vreme njegovog hapšenja.

Rikard je rekao da je Mandela na Zapadu smatran opasnim komunistom, iako je on uvek negirao da je ikada bio član Komunističke partije, a njegova sposobnost da izbegne bezbednosne službe je frustrirala vlasti Južne Afrike.

Tada je CIA preuzela stvari u svoje ruke, a Rikard je, nakon saznanja o boravištu i maršruti Mandele, dojavio južnoafričkim vlastima detalje, što je rezultiralo uspešnim hapšenjem lidera ANC-a.

Ono što je još zanimljivije je da je Mandela, i nakon što je služio kao predsednik Južne Afrike od 1994. do 1999. godine, bio na američkoj terorističkoj listi za posmatranje sve do 2008. godine.

Do tada, zajedno sa drugim bivšim liderima ANC-a, mogao je da poseti SAD samo uz posebnu dozvolu državnog sekretara.

ANC je prvobitno postavljen na terorističku listu 1980. godine, od strane predsednika Ronalda Regana.

Nakon ovih saznanja, portparol ANC-a Zizi Kodwa je rekao da “ove informacije potvrđuju da su oduvek radili protiv nas, baš kao i danas”, prenosi BBC.2

 

Liked it? Take a second to support Nikola Marković on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1. http://www.thetimes.co.uk/article/cia-tip-off-led-to-jailing-of-mandela-9mwcsdq9c  

  2.  http://www.bbc.com/news/world-africa-36296551  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.