Kineska novinarka intervjuisala građane Pjongjanga

Novinarka u razgovoru sa građanima u metrou. Foto: Bai Yunyi/GT

Novinarka kineskog lista Global Times koja je boravila u Severnoj Koreji tokom 7. Kongresa Radničke partije razgovarala je sa stanovnicima Pjongjanga o aktuelnoj situaciji u zemlji, sankcijama, i tržišnim reformama po uzoru na Kinu.1

Kada su u pitanju demilitarizacija i ekonomske reforme po uzoru na Kinu, intervjuisani građani Pjongjanga tvrde da nemaju želju za tržišnom reformom, i navode vojnu pretnju od Sjedinjenih Američkih Država i ostalih zemalja Zapada kao razlog zašto je važno da Severna Koreja ne odustane od daljeg razvijanja nuklearnog arsenala.

“Građani mnogih drugih zemalja bi možda pomislili da je razumno prihvatiti savez sa supersilama zarad opstanka, ali narod Severne Koreje misli drugačije”, navodi se u članku.

“Ponosan sam na činjenicu što ne moramo da se oslanjamo na tuđe, već isključivo na sopstvene snage”, rekao je jedan od intervjuisanih.

“Baš nas briga za sankcije. Svi znamo da nam nisu potrebne bombone već meci”, rekao je drugi.

Međutim, kako je kineska novinarka primetila, ove rigorozne sankcije ostavljaju trag na ekonomiji Severne Koreje, pa se građani Pjongjanga suočavaju sa restrikcijama električne energije tokom svake noći.

Oslanjanje na sopstvene snage, bar kada je vojna snaga u pitanju, smanjilo je zavisnost Pjongjanga od Kine i Rusije, što se odrazilo nepovoljno po ovu zemlju kada je međunarodna podrška od ovih zemalja u pitanju, pa su oba bivša saveznika glasala za uvođenje sankcija Severnoj Koreji.2

 

Liked it? Take a second to support Milica Nikolić on Patreon!

Become a patron at Patreon!


  1.  http://www.globaltimes.cn/content/983306.shtml  

  2.  http://www.princip.info/2016/03/02/un-izglasao-najteze-sankcije-severnoj-koreji-rusija-i-kina-podrzale-rezoluciju/  

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.