Nova eksplozija u Istanbulu, ubijeno 11, povređeno 36 osoba (FOTO)

Na trgu Bejazit u kvartu Fatih u Istanbulu, došlo je do snažne eksplozije. Prema saopštenju gradonačelnika Istanbula, Vasipa Šahina, u eksploziji je život izgubilo 7 pripadnika policije i 4 civila, a 36 je povređeno.

Cilj napada je bilo policijsko vozilo, a izvršen je u blizini stanice Vezendžiler, a nakon eksplozije digao se dim.

Prema rečima očevidaca,  eksplodirao je automobil u trenutku kada je policijsko vozilo prolazilo između policijske stanice na Bejazitu i autobuske stanice Veznedžiler. Radi se o autobusu koji je prevozio pripadnike interventne policije nakon završetka smene.

Okolne zgrade su oštećene u eksploziji, a policija je po izlasku na teren evakuisala sve prisutne. Nakon same eksplozije čuli su se pucnji iz vatrenog oružja.

U blizini mesta eksplozije se nalazi i Univerzitet Istanbula koji je zbog rizika otkazo ispite.

Još uvek nije preuzeta odgovornost za napad, a po načino izvođenja, moglo bi se predpostaviti da se radi o još jednom u nizu napada Kurdistanskih skokolova slobode (TAK). Njihovi ciljevi su i do sada bile snage beznednosti, ali i turizam. Napade uglavnom sprovode bombama bez obzira na potencijalne civilne žrtve. Iako se ova organizacija se odvojila od PKK-a i zvanično se veze između njih poriču, analitičari smatraju da između njih postoji tesna saradnja i koordinacija.

Dosadašnje napade su, osim TAK-a, vršile i Islamska država i DHKP-C. Islamska država je do sada koristila isključivo bombaše samoubice, dok se ovde radi o detonaciji automobil-bombe. Takođe, dosadašnji ciljevi nisu bili sigurnosne strukture turske države već mahom kurdski nacionalisti. DHKP-C cilja u najvećoj meri tursku policiju, ali njihovi napadi se vrše tako da ne dođe do civilnih žrtava, te u dosadašnjim napadima nisu korustili automobil-bombe.

Liked it? Take a second to support Stefan Martinović on Patreon!

Become a patron at Patreon!

Source: http://odatv.com/istanbulda-patlama-0706161200.html

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.