Na današnji dan: Ubijen oficir NATO-a u Atini zbog bombardovanja Jugoslavije

Stiven Saunders

Stiven Saunders

Grčka marksističko-lenjinistčka urbana gerila, Revolucionarna organizacija 17. novembar, 8. juna 2000. godine je izvršila atentat na atašea britanske ambasade u Atini, NATO brigadira Stivena Saundersa. Prema saopštenju ove organizacije, Saunders je ubijen u znak odmazde na NATO agresiju protiv SR Jugoslavije. Napad su izvršila dva napadača na motorciklu.

Revolucionarna organizacija 17. novembar je delovala od 1975. godine do 2002., a naziv je uzela prema datumu kada je grčka vojna hunta, uz podršku SAD-a i Velike Britanije ugušila studentski protest 1975. godine. U ovom periodu je izvršila 23 atentata među kojima se ističe i načelnik CIA-e u Atini.

Organizacija je obustavila svoje aktivnosti nakon što je Savas Ksiros, jedan od njenih militanata, uhapšen u neuspelom bombaškom napada u Pireusu. Nakon ove akcije, policijska istraga je otkrila još nekoliko članova, te su i oni uhapšeni. Na suđenju je ukupno 19 osoba optuženo za nelegalne aktivnosti koje je sprovela ova organizacija, 15 od njih je osuđeno za terorizam, a ostali su oslobođeni usled nedostatka dokaza.

Januara 2014. godine, Hristodulos Ksiros beži iz zatvora i snima video poruku u kojoj najavljuje obnovu oružanih akcija, ali godinu dana kasnije biva ponovo uhapšen.

Liked it? Take a second to support Nikola Marković on Patreon!

Become a patron at Patreon!

One Response to Na današnji dan: Ubijen oficir NATO-a u Atini zbog bombardovanja Jugoslavije

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.